Ρήματα διάφορα εν συντόμω

Αββά Δωροθέου

(νεοελληνική απόδοση)

Δεν είναι σπουδαίο κατόρθωμα το να μη κρίνεις ή το να συμπαθείς εκείνον που βρίσκεται σε θλίψη και ζητά τη βοήθειά σου. Σπουδαίο είναι το να μην κρίνεις και να μην αντιπαθείς εκείνον που σου αντιλέγει ωθούμενος από κάποιο δικό του πάθος, να μη συμφωνείς με εκείνον που θα τον κατακρίνει για αυτή του την πράξη, και να χαίρεσαι για εκείνον που προτιμάται σε κάτι αντί για σένα.

«Ουκ έστι μέγα το μη κρίναι ή και συμπαθήσαι τω εν θλίψει όντι και υποπίπτοντί σοι. Μέγα εστι το μη κρίναι ή αντιπαθήσαι τω δια πάθος ίδιον αντιλέγοντί σοι, μηδέ συμπεισθήναι μετά του κρείνοντος αυτόν και το συγχαρήναι τω προτιμωμένω σοι.»

—————————————-

Είναι αδύνατο σε κάποιον άνθρωπο να οργιστεί εναντίον κάποιου άλλου, εάν δεν έχει ψυχική έπαρση και δεν εξουδενώσει τον άλλο με τη σκέψη του και δεν θεωρήσει τον εαυτό του ανώτερο του.

«Αδύνατον εστι οργισθήναι τινα κατά του πλησίον, ει μη πρώτον επαρθή η καρδία αυτού κατ’ αυτού και εξουδενώσει αυτόν και έχη εαυτόν υπερέχοντα αυτού»

—————————————-

Εκείνος που δεν έχει δικό του θέλημα, καταφέρνει πάντα να κάνει το δικό του. Διότι μη έχοντας δικό του θέλημα, ότι και να συμβεί, αναπαύει τη σκέψη του, και άρα βρίσκεται πάντα να κάνει το δικό του. Συμβαίνει να μην θέλει να γίνονται τα πράγματα όπως θα τα ήθελε, αλλά να τα θέλει όπως γίνονται.

«Ο μη έχων ίδιον θέλημα, πάντοτε το ίδιον ποιεί. Εξότου γάρ ίδιον ουκ έχει, είτι δ’ άν και γένηται, αναπαύει αυτόν, και ευρίσκεται πάντοτε το ίδιον ποιών. Ου γαρ θέλει τα πράγματα γίνεσθαι ως θέλει, αλλά θέλει ως γίνεται.»

—————————————-

Μην απαιτείς από τον άλλον αγάπη. Γνώριζε ότι εκείνος που απαιτεί την αγάπη, το μόνο που πετυχαίνει είναι να ταράσσεται, όταν δεν την αποκτήσει. Καλύτερα δείξε την αγάπη σου στον άλλον και ανάπαυε τη σκέψη σου. Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρεις να αποκτήσει και ο άλλος αγάπη.

«Μη απαίτει αγάπην παρά του πλησίον, ο γαρ απαιτών ταράσσεται, εάν μη απαντήση. Αλλά μάλλον συ δείξον την αγάπην τω πλησίον και ανάπαυε, και ούτω φέρεις και τον πλησίον εις αγάπην.»

This entry was posted in Μέλισσα Ισοκράτη and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s