Τα κρινάκια της Παναγίας

Ίσως δεν το γνωρίζουν πολλοί, ότι ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια που γίνεται στις 23 Αυγούστου στα Δωδεκάνησα, εκτός, φυσικά, αυτό της Κρεμαστής, το οποίο, αναμφίβολα δεν συγκρίνεται, είναι κι αυτό στους Λειψούς. Το νησάκι μας, με τους 700, περίπου, κατοίκους, που βρίσκεται κοντά στην Πάτμο και τη Λέρο.

Εκεί όπου βρίσκεται, η Παναγία του Χάρου! Η μοναδική εικόνα της Παναγίας που δεν κρατά στην αγκαλιά της το Θείο Βρέφος, αλλά τον Εσταυρωμένο Χριστό.  Όσο, λοιπόν, και αν ακούγεται παράξενο το όνομά της, εδώ και εκατοντάδες χρόνια, ευλογεί αυτό το πεντάμορφο νησί του δωδεκανησιακού συμπλέγματος. Το μοναστήρι της Παναγίας βρίσκεται ένα χιλιόμετρο έξω από το βασικό οικισμό των Λειψών. Ένα μοναστήρι, αλλά και η εικόνα, που χρονολογούνται από το 1600 μ.Χ., όταν έφτασαν στο νησί δύο μοναχοί από την Πάτμο.

Η Παναγία του Χάρου γιορτάζει στις 23 Αυγούστου (εννιάμερα της Παναγίας) και στους Λειψούς στήνεται μεγάλο πανηγύρι, τόσο από τους ντόπιους, όσο κι από τους εκατοντάδες επισκέπτες, οι οποίοι γνωρίζουν ότι για να μπορέσουν να φιλοξενηθούν θα πρέπει να κλείσουν δωμάτια, από την… προηγούμενη χρονιά

Τα κρινάκια της Παναγιάς

Εκείνο, επίσης, που κάνει πολύ κόσμο να εντυπωσιάζεται, είναι το γεγονός, ότι από το 1943 μέχρι σήμερα τη θαυματουργή εικόνα κοσμούν τα περιώνυμα «κρινάκια της Παναγίας». Τα λουλούδια τοποθετούνται στην εικόνα την Άνοιξη, στη συνέχεια ξεραίνονται και στη γιορτή της, κατακαλόκαιρο, ανθίζουν βγάζοντας μοσχομυριστά μπουμπούκια! Είναι, πράγματι, κάτι το εκπληκτικό, όσο και ανεξήγητο, να βλέπει κανείς ένα κατάξερο κλαρί και να βγάζει μπουμπουκάκια!!!

Αξίζει, λοιπόν, να πάει κανείς σ΄ αυτό το νησί! Είναι βέβαιο ότι θα μείνει ικανοποιημένος.

Πηγή: city of petaloudes

This entry was posted in Μέλισσα Ισοκράτη and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s