Ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα των ηλεκτρονικών καρτών «Σένγκεν»

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο θέμα της νέας «κάρτας συναλλαγών» αλλά και της «κάρτας του πολίτη» (η οποία σύντομα θα αντικαταστήσει την πρώτη περιλαμβάνοντας  επιπλέον πολλές ακόμη ευαίσθητες πληροφορίες).

Παραθέτουμε τρία άρθρα που δείχνουν πόσο έχουν προχωρήσει τα πράγματα και ταυτόχρονα επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες ορισμένων ότι επιχειρείται η πλάγια θέσπιση των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων Σένγκεν, παρά την παλαιότερη σθεναρή αντίδραση των Ελλήνων (Ανακοίνωση Ιεράς Συνόδου – έτος 1998), κατ’ επαλήθευση της γνωστής ρήσης Σρέντερ (έτος 2000) ότι εφόσον οι Έλληνες αρνούνται την ταυτότητα, τότε θα τους δοθεί αργότερα κάποια «άλλη» κάρτα!

Α’. Η Καθημερινή 30/9/10

Θα αντικαταστήσει τις ταυτότητες  / «Κάρτα του πολίτη»

Το νέο έγγραφο πολλαπλής χρήσης που θα αντικαταστήσει από τα τέλη του 2011 τις αστυνομικές ταυτότητες θα λέγεται «Κάρτα του πολίτη». Σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για τον νέο αυτό τρόπο εξυπηρέτησης των πολιτών, οριστικοποιήθηκε ότι στη νέα κάρτα θα αναγράφεται και ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και το ΑΦΜ, ενώ στόχος είναι να γίνονται με αυτήν όλες ανεξαιρέτως οι συναλλαγές με το Δημόσιο. Τη νέα αυτή κάρτα θα χρησιμοποιούν οι πολίτες ως ταυτότητα και για τα ταξίδια τους εντός Σένγκεν, ενώ εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο να υπάρξει συνεργασία για τη χρήση της στον ιδιωτικό τομέα και στις τράπεζες.

Β’. Η Καθημερινή 29/9/10

Ηλεκτρονική κάρτα κατά φοροδιαφυγής

Των Ευγενίας Tζώρτζη – Βαγγέλη Mανδραβέλη

Tο κίνημα των αποδείξεων έρχεται να τονώσει η νέα ηλεκτρονική κάρτα που σκοπεύει να εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών. Με τη νέα κάρτα που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο φορολογούμενος θα μπορεί να «χτίζει» με ηλεκτρονικό τρόπο το αφορολόγητο ύψος του ετήσιου εισοδήματός του.

Η ιδέα που παρουσίασε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού για την προώθηση του ηλεκτρονικού χρήματος, με στόχο τη σταδιακή μετάβαση σε ένα καθεστώς ηλεκτρονικών αποδείξεων, έτσι ώστε μακροπρόθεσμα να εξοικονομηθεί κόστος από τη μείωση της κυκλοφορίας του φυσικού χρήματος και να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή…

Η νέα ηλεκτρονική κάρτα που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών προσφέρει σε πρώτη φάση ένα αξιόπιστο σύστημα διαχείρισης των αποδείξεων λιανικής, ενώ μπορεί να πατάξει και μέρος της φοροδιαφυγής, καθώς η μαζική χρήση της κάρτας μπορεί να αποκαλύψει κάποιον τζίρο εμπόρων, καταστηματαρχών κ.ο.κ., που σήμερα πιθανώς να είναι γνωστός στις τράπεζες, αλλά όχι στην εφορία. Η χρήση της νέας κάρτας θα είναι προαιρετική –δεν διαθέτουν όλοι POS στα σημεία πώλησής τους– και θα αντιστοιχεί σε ένα ΑΦΜ ώστε να γίνεται χρήση της από κάθε μέλος μιας οικογένειας.

Τεχνολογικά, η νέα κάρτα δεν διαφοροποιείται από τις πιστωτικές κάρτες που φέρουν μαγνητική ταινία. Αυτό κρίθηκε σκόπιμο, καθώς διευκολύνει τις συναλλαγές με την έννοια ότι δεν απαιτείται η εγκατάσταση νέων τερματικών (POS) στα σημεία πώλησης ή/και νέων τηλεπικοινωνιακών υποδομών. «Οι τράπεζες κάθε βράδυ λαμβάνουν ένα αρχείο συναλλαγών από πιστωτικές κάρτες. Με τη νέα κάρτα, θα λαμβάνουν ένα ακόμη αρχείο, το οποίο θα προωθείται την επομένη στη ΓΓΠΣ», αναφέρει αρμόδιος παράγοντας, σημειώνοντας ότι το μοναδικό κόστος που μπορεί να υπάρχει είναι εκείνο της έκδοσης των νέων καρτών που πιθανώς να είναι μεταξύ 10 – 50 ευρωλεπτά – δηλαδή 500.000 ευρώ για το σύνολο των 5 εκατ. φορολογουμένων της χώρας. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι οι νέες κάρτες να βρίσκονται στα χέρια των φορολογουμένων μέχρι το τέλος του έτους, ώστε από 1/1/2011 να ξεκινήσει η χρήση τους.

Στο πλαίσιο της διεύρυνσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών από την 1η Ιανουαρίου, όλες οι συναλλαγές των φυσικών προσώπων άνω των 1.500 ευρώ θα πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά, δηλαδή είτε με τη χρήση κάρτας είτε με τη χρήση επιταγής, ενώ αντίστοιχη υποχρέωση υπάρχει για τις επιχειρήσεις και για συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ. Από την ίδια ημερομηνία τίθεται σε εφαρμογή και η υποχρέωση του επαγγελματικού λογαριασμού, μέσω του οποίου θα γίνονται όλες οι συναλλαγές της επιχείρησης, ενώ στόχος είναι και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το τραπεζικό σύστημα και τη ΓΓΠΣ.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των τραπεζών, η διάδοση του ηλεκτρονικού χρήματος χρησιμοποιήθηκε από πολλές χώρες για την καταπολέμηση της παραοικονομίας, το ύψος της οποίας φθάνει στην Ευρωπαϊκή Eνωση τα 2 τρισ. ευρώ. Στην Ελλάδα, η χρήση του πλαστικού χρήματος και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι περιορισμένες και διαμορφώνεται στο 3,1% της συνολικής καταναλωτικής δαπάνης, έναντι 11,1% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Eνωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι 1 μόλις ευρώ στα 33 ευρώ που δαπανώνται περνάει μέσω του πλαστικού χρήματος, ενώ στην Ευρώπη το αντίστοιχο μέγεθος είναι 1 ευρώ στα 9.

Γ’. Euro2day (28/9/10)

Ηλεκτρονική κάρτα πληρωμών κατά φοροδιαφυγής

της Ελένης Λάσκαρη

Τη χορήγηση δανείων από την πλευρά των τραπεζών, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να μπουν στη ρύθμιση για την περαίωση, αλλά και τη δημιουργία ηλεκτρονικής κάρτας για όλους τους πολίτες συμφώνησαν κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησαν σήμερα οι κ.Γ. Παπακωνσταντίνου και Μ. Χρυσοχοΐδης και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Η ηλεκτρονική κάρτα θα χρησιμοποιείται σε κάθε συναλλαγή και μέσω αυτής το υπουργείο Οικονομικών θα έχει πλήρη εικόνα για τις συναλλαγές και τον ΦΠΑ και οι πολίτες θα απαλλαγούν από τη συλλογή αποδείξεων.

Το υπουργείο Οικονομικών εγκαταλείπει το προηγούμενο σχέδιο για χορήγηση κάρτας με barcode σε κάθε πολίτη για την καταγραφή των συναλλαγών του και προωθεί αντί αυτού τηχορήγηση καρτών από τις τράπεζες, ή εναλλακτικά από το υπουργείο Οικονομικών.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν ακόμα ξεκαθαριστεί, αλλά όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, η κάρτα αυτή θα φέρει τον ΑΦΜ κάθε πολίτη, θα χορηγείται είτε από κάθε τράπεζα ξεχωριστά είτε από το ΥΠΟΙΚ και μέσω των υποδομών POS που έχουν τα καταστήματα θα εγγράφονται στον λογαριασμό του πολίτη οι πόντοι από τις αποδείξεις.

Με τον τρόπο αυτόν το υπουργείο Οικονομικών θα έχει εικόνα του τζίρου και θα μπορεί να ελέγχει τις ροές ΦΠΑ και να κάνει διασταυρώσεις και οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να μαζεύουν το χαρτομάνι των αποδείξεων για να δικαιολογήσουν το αφορολόγητο.

Πηγή 1: Kathimerini

Πηγή 2: Kathimerini

Πηγή 3: Euro2day

Πηγή 4: Οίμος-Αθήνα

Διαβάστε επίσης: Ethnos, Enet, Ethnos

This entry was posted in Με ή χωρίς σχόλια and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s