Μήπως σε παρακολουθεί το Android κινητό σου;

Έχετε τηλέφωνο Android; Έχετε εγκαταστήσει εφαρμογές από την Android; Συγχαρητήρια έχετε ενταχθεί στη λίστα των ατόμων που παρακολουθούνται!
Ακόμη και εάν δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ υπηρεσίες όπως το Facebook, το Foursquare ή το Google Latitude για να δηλώσετε που μένετε, σίγουρα κάποιοι ξέρουν που είστε και τι κάνετε.

Για του λόγου το αληθές, πραγματοποιήθηκε μία έρευνα από ειδικούς του Πανεπιστημίου Duke και της Intel, η οποία αποκάλυψε ότι εφαρμογές του Android έκαναν συλλογή πληροφοριών τοποθεσίας, από το GPS του τηλεφώνου  και στη συνέχεια τις διαμοίραζαν χωρίς την έγκριση του χρήστη.

Επιπλέον σε 30 δημοφιλείς εφαρμογές όπως The Weather Channel, MySpace, Evernote, BBC News Live Stream, Yellow Pages, και Spongebob Slide, εντοπίστηκε ένα εργαλείο με το όνομα TaintDroid, το οποίο έκανε συλλογή των πληροφοριών που διακινούνταν και σε ποιόν.

Συγκριμένα:–    Τα 2/3 αυτών των εφαρμογών παραβίαζαν την ιδιωτικότητα των χρηστών, αποστέλλοντας πληροφορίες τοποθεσίας, οι οποίες μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό μεμονωμένων συσκευών.

–    Το 50% των εφαρμογών έστελνε τις πληροφορίες τοποθεσίας σε διαφημιστικές εταιρείες όπως την Admob ή εταιρείες στατιστικών όπως η Flurry, χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη.

–    7 από τις εφαρμογές έκαναν αποστολή του μοναδικού αριθμού συσκευής GSM και της κάρτας SIM στους servers, όπου βρίσκονταν.

–    2 από τις εφαρμογές εντοπίστηκαν ότι κατέγραφαν τους αριθμούς κινητών των χρηστών, τους αριθμούς ταυτότητας και τις γεωγραφικές συνταγμένες του χρήστη.

Να σημειωθεί ότι η αστυνομία χρειάζεται ειδική άδεια για να συλλέξει τέτοιου είδους στοιχεία.

Οι εφαρμογές αυτές στέλνουν τα στοιχεία σε διαφημιστικές εταιρείες όπως αναφέραμε ή απλά τις διατηρούν στους servers, όμως δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποιες εφαρμογές το κάνουν αυτό, με αποτέλεσμα να θεωρούνται όλες ύποπτες.

Πηγή: secnews

Advertisements
This entry was posted in Με ή χωρίς σχόλια and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s