Δίνει Ζωή!

Ένα παιδί σε χρειάζεται και σε περιμένει.
Μην το απογοητεύσεις…

Αιμοπεταλιαφαίρεση (Αιμοπεταλιοδοσία)

Κάτι που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε και να συμμετέχουμε!

Μόνο το 5% των ατόμων που θα μπορούσαν να είναι δότες, δίνουν αίμα ενώ για αιμοπετάλια το ποσοστό τείνει στο μηδέν…

Δίνοντας 1 μονάδα αίμα…

-προσφέρεις ανεκτίμητη βοήθεια στο συνάνθρωπο σου που το έχει ανάγκη και αυτή είναι η κυριότερη ανταμοιβή σου.
-δικαιούσαι αίμα σε ώρα προσωπικής ή οικογενειακής ανάγκης.
-δικαιούσαι δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις σε περίπτωση προσωπικής σου ασθένειας.

Δεν είναι το ίδιο;

Όχι δεν είναι!!! Και δυστυχώς κανείς δεν μας το έχει πει… Το αίμα μας αποτελείται από ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά και αιμοπετάλια (επειδή όμως το ερυθρό είναι πιο έντονο χρώμα, το αίμα μας παίρνει το χρώμα των ερυθρών αιμοσφαιρίων).

Και η διαδικασία δεν είναι επώδυνη και επικίνδυνη;

Όχι, είναι πολύ απλή, ακίνδυνη και τελείως ανώδυνη!!! Ο γιατρός τοποθετεί μια βελόνα σε μια καλή φλέβα όπως ακριβώς και στην αιμοδοσία με τη μόνη διαφορά ότι το αίμα δεν αποθηκεύεται κατευθείαν, αλλά μπαίνει σε ένα κλειστό κύκλωμα, σε μηχάνημα. Αυτό στη συνέχεια κρατά και αποθηκεύει τα αιμοπετάλια και έπειτα σου επιστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια με συνεχείς φυγοκεντρήσεις… εσύ δεν καταλαβαίνεις τίποτε. Αυτό επαναλαμβάνεται για κάποιο διάστημα ενώ δίπλα σου βρίσκεται καθ’ όλη τη διάρκεια νοσηλευτής καθώς και γιατρός που ελέγχουν διαρκώς αν όλα βαίνουν καλώς… Το μόνο που νοιώθεις εσύ είναι ένα τσιμπηματάκι στην αρχή και στο τέλος (ή όπως λένε στα μικρά παιδιά το κουνουπάκι).

Και μετά από πόσο καιρό ο οργανισμός μου θα είναι σε φυσιολογικά επίπεδα;

Η αναπλήρωση γίνεται σε 48 ώρες και θα μπορούσαμε να δίνουμε ακόμα και κάθε βδομάδα… για προληπτικούς όμως λόγους σου επιτρέπουν ανά 15 περίπου μέρες… όπως ξέρεις στην αιμοδοσία δεν επιτρέπουν τόσο συχνά γιατί αργεί περισσότερο η αναγέννηση των ερυθρών…σκέψου πόσο πιο απλό είναι!!!

Υπάρχει περίπτωση να κολλήσω κάτι αφού χρησιμοποιείτε το ίδιο μηχάνημα;

Τα μηχανήματα αυτά χρησιμοποιούν αναλώσιμα κλειστά συστήματα μιας χρήσης για λόγους ασφάλειας του δότη αλλά και του λήπτη. Άρα το ενδεχόμενο αυτό δεν μπορεί να υφίσταται!!!

Και πόση ώρα διαρκεί η διαδικασία;

Ο χρόνος της αφαίρεσης κυμαίνεται μεταξύ 30 και 50 λεπτών, εξαρτάται δε από το αν χρησιμοποιηθούν 1 ή 2 φλέβες, τον αιματοκρίτη, τον αριθμό των αιμοπεταλίων και τον τελικό αριθμό των αιμοπεταλίων που συλλέγονται.

Περισσότερες πληροφορίες…

Ο τελικός αριθμός κυμαίνεται μεταξύ των 3×1011  αιμοπεταλίων που είναι η θεραπευτική δόση για τον ασθενή και των 6×1011 αιμοπεταλίων που είναι 2 θεραπευτικές δόσεις. Η αφαίρεση είναι απαραίτητη για τη συλλογή τόσου μεγάλου αριθμού αιμοπεταλίων, δεδομένου ότι απαιτείται επεξεργασία 2,5-5,5 lt αίματος, πράγμα αδύνατο να επιτευχθεί μέσω συνήθους αιμοδοσίας 450 ml αίματος που περιέχει περίπου 0,5×1011  αιμοπετάλια.

Μπορώ να εί μαι και αιμοδότης και αιμοπεταλιοδότης;

Ο δότης αιμοπεταλίων μπορεί να είναι παράλληλα και αιμοδότης αν τηρούνται τα μεσοδιαστήματα ασφαλείας που είναι 10 ημέρες από αιμοπετάλια σε αίμα, 1 μήνας από αίμα σε αιμοπετάλια, 1 μήνας από αιμοπετάλια σε αιμοπετάλια και 3-6 μήνες από αίμα σε αίμα ανάλογα με τον αιματοκρίτη και το φύλο του δότη. Επειδή η διαδικασία αφαίρεσης αιμοπεταλίων είναι ακριβή λόγω του υψηλού κόστους των αναλώσιμων, ο δότης που προσέρχεται για πρώτη φορά θα πρέπει να προελέγχεται αν έχει κατάλληλη φλέβα, κυρίως αριθμό ΑΜΠ, τα αιματολογικά στοιχεία και τα του αίματος μεταδιδόμενα νοσήματα. Ο έλεγχος αυτός επαναλαμβάνεται σε κάθε αφαίρεση, παράλληλα όμως με τη διαδικασία, δεδομένου ότι στατιστικά η πιθανότητα αλλοίωσης του αρχικού ελέγχου είναι σχεδόν μηδενική. Οι αφαιρέσεις αιμοπεταλίων γίνονται προγραμματισμένα, δεδομένου ότι το όριο χρήσης τους είναι μόνο 5 ημέρες και θα πρέπει να υπάρχει στο Νοσοκομείο αντίστοιχος ασθενής δέκτης καθώς και ότι τα μηχανήματα είναι περιορισμένα.

Ο προγραμματισμός γίνεται είτε μέσω του Κέντρου Αιμοδοσίας με κλήση του δότη όταν χρειάζεται είτε μέσω του δότη σε συνεννόηση με το Κέντρο Αιμοδοσίας ώστε να προσέλθει σε μέρα και ώρα που του είναι εφικτή, αρκεί να υπάρχει αντίστοιχος ασθενής.

Και γιατί να δώσω εγώ εθελοντικά αίμα & αιμοπετάλια;

Γιατί πολύ απλά είναι αδύνατη η παρασκευή τους στο εργαστήριο, οπότε η μόνη λύση είναι η εθελοντική αιμοδοσία Στην Ελλάδα κάθε χρόνο χρειαζόμαστε 600.000 μονάδες αίματος από τις οποίες μόλις το 40% καλύπτεται από τους εθελοντές αιμοδότες, το 50% από το συγγενικό περιβάλλον και το 5% από τις ένοπλες δυνάμεις. Σε κάθε νοσοκομείο 2/10 ασθενείς κατά μέσο όρο χρειάζονται μετάγγιση. Και δυστυχώς τα ποσοστά δοτών αιμοπεταλίων είναι πολύ χειρότερα…

Και ποιες είναι οι προϋποθέσεις;

Αίμα δεν μπορούν να δώσουν…

1. Ασθενείς με AIDS και φορείς του ιού HIV, καθώς και άτομα με αυξημένο κίνδυνο για τη λοίμωξη αυτή.

2. Όσοι πάσχουν από Ηπατίτιδα Β και C.

3. Άτομα που πέρασαν ή πάσχουν από Ελονοσία.

4. Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως είναι οι διάφορες καρδιακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η χρόνια νεφροπάθεια, η ηπατοπάθεια, ή διάφορες αναιμίες ή άλλο σοβαρό νόσημα.

5. Άτομα που κάνουν χρήση ναρκωτικών ή είναι αλκοολικοί

6. Άτομα με σοβαρές αλλεργίες

7. Γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και 6 μήνες μετά τον τοκετό.

Επίσης, μόνο με ειδική άδεια απ’ το γιατρό της αιμοδοσίας σε περίπτωση που:

1. Παίρνεις φάρμακα

2. Έχεις εμβολιαστεί πρόσφατα

3. Έχεις περάσει κάποια λοίμωξη πρόσφατα

4. Υποπτεύεσαι συμπτώματα ή έχεις νοσήσει από κάποιο αφροδίσιο νόσημα. Από την άλλη μεριά υπάρχουν περιπτώσεις όπου άτομα δεν μπορούν να δώσουν αίμα κι όμως γίνονται δεκτοί για αιμοπεταλιοδότες.

Κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία;

Θα πρέπει να είσαι ξεκούραστος, να έχεις κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ και να μην έχεις καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ. Αναγκαίο είναι ακόμη ένα καλό αλλά ελαφρύ γεύμα (πχ πρωινό) πριν την αιμοπεταλιοδοσία.

(το φυλλάδιο αυτό δημιουργήθηκε από μια παρέα νέων φοιτητών που δεν επιδιώκουν κανένα προσωπικό συμφέρον. Για περεταίρω επεξηγήσεις ή συμμετοχή στις ομαδικές μας αιμοπεταλιοδοσίες θα μας βρείτε στο aimopetaliodosia@hotmail.com ή στο facebook στην ομάδα http://www.facebook.com/pages/-/89723338513)

(ευχαριστούμε την κυρία Σ.Ιωαννίδου Επιμελ.Α’ αιμοδ. ΝΘΕ Παίδων Αγ. Σοφία, καθώς και τα παιδιά απ’ το αιμοπετάλιο για τη συνεργασία και τη βοήθειά τους.)
Advertisements
This entry was posted in Μέλισσα Ισοκράτη and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s