Προφητικό ναι, αληθινό όχι ακόμη – Video ΣΟΚ με τις δυνατότητες της τεχνολογίας RFID επί το έργον

Αξίζει να το δείτε:

Πρόκειται για την προφητική καλλιτεχνική βιντεοαπεικόνιση «The Catalogue» του βρετανού εικαστικού Chris Oakley που μας μεταφέρει σε μία φανταστική αν και όχι τόσο εξωπραγματική καθημερινότητα όπου τα πάντα παρακολουθούνται. Προβληματίζει πολύ.

Γράφει ο Oakley στην ιστοσελίδα του: Δημιουργώντας μία εικόνα του «εμείς μέσα από τα μάτια των άλλων» το «The Catalogue» επιχειρεί να αποδώσει το πως αντιμετωπίζουν την ανθρωπότητα οι μεγάλες πολυεθνικές. Μέσω της ηλεκτρονικής επεξεργασίας λήψεων παρμένων από ένα εμπορικό κέντρο, τοποθετεί το κοινό στη θέση ενός απομακρυσμένου και άνευ συναισθημάτων οργανισμού που παρακολουθεί τους ανθρώπους ως μονάδες των οποίων οι αξίες καθορίζονται από το καταναλωτικό τους δυναμικό και τις εν δυνάμει ανάγκες.

Οι Άγγλοι ευαισθητοποιήθηκαν από καιρό (το video είναι του 2004), ξύπνησαν, αντέδρασαν και το σωσαν το παιχνίδι (προς το παρόν), ψηφίζοντας κατά της εφαρμογής της ηλεκτρονικής ταυτότητας – κάρτας του πολίτη. Εμείς τι κάνουμε;

Ας μην εφησυχάζουμε. Από τεχνολογικής άποψης, όλα αυτά μπορούν να συμβούν και εν μέρει ήδη συμβαίνουν. Ίσως να μην μας παρακολουθεί ακόμη ένας «αδιαβάθμητος» χειριστής μόνιτορ, αλλά ήδη πολλά παρακολουθούνται «ζωντανά» και πολλά περισσότερα καταγράφονται και αποθηκεύονται για μελλοντική χρήση!

Αξίζει να παρατηρήστε προσεκτικά τι δείχνει το video:

1. Ποιές ετικέτες RFID φέρει πάνω του ο κάθε άνθρωπος. Οι ετικέτες εμφανίζονται κατηγοριοποιημένες ανά τύπο.
2. Με κόκκινο που αναβοσβήνει ξεχωρίζουν ποιοί είναι αμαρκάριστοι (untagged), δηλαδή δεν έχουν RFID.
3. Καταγράφονται όσοι μπαινοβγαίνουν από τις εισόδους του εμπορικού κέντρου. Ο καθένας αριθμοποιημένος με τον δικό του νούμερο. Αποθηκεύεται και η ακριβής ώρα διέλευσης.
4. Οι εργαζόμενοι του εμπορικού κέντρου φέρουν ειδικό ηλεκτρονικό μαρκάρισμα για να διακρίνονται εύκολα από τους επισκέπτες.
5. Προβολή πλήρους λίστας αγορών ενός συγκεκριμένου επισκέπτη.
6. Συνέχιση παρακολούθηση ενός ανθρώπου και πίσω από οπτικό εμπόδιο. Π.χ. χάρτινη ή υφασμάτινη αφίσα ή άλλο άνθρωπο.
7. Προβολή ιστορικού συναλλαγών ενός επισκέπτη με αξίες και σύνολα αξιών.
8. Πληροφορίες υγείας με πρόγνωση πιθανής εξέλιξης: Οφθαλμολογικές παθήσεις, διαβήτης, καρδιολογικά προβλήματα, καρκίνος, κλπ.
9. Αγορές τροφίμων και υπολογισμός θρεπτικών συστατικών και θερμιδών.

Τα θεωρείται όλα αυτά εξωπραγματικά; Κάνετε λάθος. Τόσο η επιχειρηματική όσο και η κρατική φαντασία δεν υπολείπονται σε τίποτε της καλλιτεχνικής φαντασίας.

Παρατηρητής

Υ.Γ.: Τι έγραψαν τα ελληνικά ιστολόγια:

ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΚ!!! – ΤΟ ΤΣΙΠΑΚΙ RFID ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ Η ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ «Μια συνηθισμένη βόλτα σε ένα πολυκατάστημα. Ο χειριστής της ανιχνευτικής συσκευής μπορεί ανά πάσα  στιγμή να δει στο μόνιτορ όλες τις πληροφορίες για κάθε πολίτη που έχουν καταγραφεί  στο σύστημα. Όπως, τι βιβλίο διαβάσατε τελευταία, τι καφέ ήπιατε που και πότε, το ιατρικό σας ιστορικό, ποια εφημερίδα διαβάζετε, ποια ταινία είδατε στον κινηματογράφο, τι δουλειά κάνετε και που εργάζεστε, τη διεύθυνση κατοικίας  κλπ. Η λιστά είναι τεράστια, τρομακτικά τεράστια!» γράφει χαρακτηριστικά το Βήμα Αλιάρτου (27/10/10) χωρίς ωστόσο να αναφέρει κάτι για την πλαστότητα του συγκλονιστικού αυτού βίντεο.

Tο πιο ψύχραιμο ID-ont (27/10/10) όμως μας εξηγεί: VIDEO: Με την ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ (και καλά Κάρτα του Πολίτη) θα υφιστάμεθα διαρκή παρακολούθηση, έαν αυτή περιέχει rfid tag; «Δείτε πως ένας καλλιτέχνης φαντάστηκε την ζωή του και την ζωή των άλλων σε έναν κόσμο με ηλεκτρονικές ταυτότητες (Κάρτα του Πολίτη στα σημερινά ελληνικά) και προϊόντα που περιέχουν RFID tags. Αυτή είναι άραγε η δημοκρατία που οραματιζόμαστε; Θέλουμε να δούμε το σενάριο που περιγράφει ο καλλτέχνης να γίνεται πραγματικότητα; Είναι ποτέ δυνατόν τέτοιες πρακτικές να είναι αποδεκτές από ανθρώπους που θέλουν να λέγονται ελεύθεροι;»

This entry was posted in Ανιχνεύσεις and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s