Σάλος στις Σκανδιναβικές χώρες για Αμερικανική παρακολούθηση πολιτών

Και η Σουηδία, μετά τη Νορβηγία και τη Δανία ανακάλυψαν την ύπαρξη και λειτουργία στα εδάφη τους ενός αμερικανικού προγράμματος παρακολούθησης του πληθυσμού, αναφέροντας ότι αντιλαμβάνονται την ανάγκη ασφαλείας αλλά καταγγέλλοντας την μυστικότητα με την οποία ενήργησαν οι ΗΠΑ.

«Μετά από επαφές μεταξύ της πρεσβείας των ΗΠΑ και της σουηδικής ασφάλειας και αστυνομίας επιβεβαιώθηκε ότι η αμερικανική πρεσβεία πήρε μέτρα παρακολούθησης πολιτών παρεμφερή με αυτά που προσφάτως αποκαλύφθηκε ότι υφίσταντο και στη Νορβηγία», ανακοινώθηκε από την Σουηδή υπουργό Δικαιοσύνης, Μπεατρίς Ασκ.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη τα νορβηγικά ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι η αμερικανική πρεσβεία στο Οσλο παρακολουθούσε πολίτες από το 2000 και «φακέλωνε» πολλούς εξ αυτών καθώς και όσα άτομα μετείχαν σε πολιτικές διαδηλώσεις.

Παράλληλα, και τα ΜΜΕ της Δανίας ανακοίνωσαν ότι η αμερικανική πρεσβεία στην Κοπεγχάγη έκανε ακριβώς τα ίδια και στα δανέζικο έδαφος.

Η εξήγησε που έδωσε το Σάββατο ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Οσλο, Τίμοθι Μουρ ότι «η μονάδα παρακολούθησης της πρεσβείας δεν στόχευε τη φιλοξενούσα χώρα και του κατοίκους της και ότι στόχος της παρακολούθησης ήταν να αποκαλυφθούν ύποπτες δραστηριότητες εκτός πρεσβείας» δεν ικανοποίησε τις νορβηγικές αρχές που κατηγόρησαν τους Αμερικανούς ότι δεν τις είχαν ενημερώσει για τη λειτουργία αυτού του προγράμματος.

Από την πλευρά του και ο Δανός υπουργός Δικαιοσύνης Λαρς Μπάρφοεντ διαβεβαίωσε ότι δεν είχε γνώση «καμίας παράνομης δραστηριότητας» από την πλευρά της αμερικανικής πρεσβείας στο έδαφος της Δανίας αλλά διευκρίνισε πως εάν υφίσταντο τέτοιου είδους παρακολουθήσεις, αυτό είναι κάτι που πρέπει να ερευνηθεί και ανακοίνωσε ότι τις προσεχείς εβδομάδες θα διεξαχθεί μια κεκλεισμένων των θυρών κοινοβουλευτική συζήτηση επί του θέματος.

Πηγή: real /  Σχολιασμός: klassikoperiptosi

Advertisements
This entry was posted in Με ή χωρίς σχόλια and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s