Μαθήματα αλαζονείας από τον Αχμέτ Νταβούτογλου

Η Καθημερινή (13/11/10)

«Η Τουρκία μπορεί και χωρίς την Ε.Ε.»

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, που προκλήθηκαν από τη δημοσιοποίηση, στις αρχές της εβδομάδας, της έκθεσης προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που για άλλη μια φορά έβαλε φρένο στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της γείτονος. Από το βήμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι είναι η Ε.Ε. αυτή που χάνει την ευκαιρία να εξελιχθεί σε παγκόσμια δύναμη, κρατώντας την Τουρκία εκτός, καθώς, όπως ανέφερε, «η Τουρκία έχει δείξει ότι μπορεί να γίνει μεγάλη στρατηγική δύναμη και δίχως την Ε.Ε.».

«Δίνουμε το εξής μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εχει σήμερα μπροστά της μια στρατηγική επιλογή. Ή θα γίνει μία παγκόσμια δύναμη, σημαντική και δραστήρια από πολιτική και στρατηγική άποψη, ανταγωνιστική από οικονομική πλευρά και αφομοιωτική πολιτισμικά ή θα είναι μία ηπειρωτική δύναμη, με μειωμένη πολιτική επιρροή και οικονομική ανταγωνιστικότητα και εσωστρεφής από πολιτισμική άποψη. Υπό αυτή την έννοια, η ένταξη της Τουρκίας θα έχει τον χαρακτήρα εξέτασης για την Ε.Ε.», τόνισε ο κ. Νταβούτογλου.

Αντίστοιχα, όσον αφορά το ΝΑΤΟ και το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας, για το οποίο η Τουρκία έχει προειδοποιήσει ότι στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Λισσαβώνας θα μπλοκάρει το όποιο κείμενο έχει σαφή αναφορά στο Ιράν ως απειλή, ο Τούρκος ΥΠ.ΕΞ. αναφέρθηκε σε επαναπροσδιορισμό του ρόλου της Τουρκίας εντός της Συμμαχίας: «η Τουρκία δεν επιθυμεί να είναι το πλευρικό μέλος, μια χώρα δορυφόρος του ΝΑΤΟ, όπως ήταν την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Δεν αντιλαμβανόμαστε απειλή από καμία γειτονική χώρα και δεν μπορούμε να δεχθούμε να υπάρχει αντίληψη απειλής από συγκεκριμένες χώρες. Είναι απαραίτητη η δραστήρια συμμετοχή της Τουρκίας σε όλους τους σχεδιασμούς ασφάλειας του ΝΑΤΟ, αλλά αποδίδουμε σημασία στο να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ των προσπαθειών διαμόρφωσης τόξου ειρήνης, γύρω από τη χώρα μας και των στρατηγικών επιλογών του ΝΑΤΟ. Δεν επιθυμούμε να δημιουργηθούν νέα σύνορα και νέα τείχη».

Ελληνοτουρκικά, Κύπρος

Για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Νταβούτογλου μίλησε για επιθυμία της Τουρκίας για ένα νέο πλαίσιο στις διμερείς σχέσεις, εντός του οποίου θα ενισχύονται οι οικονομικές σχέσεις και θα συζητούνται τα προβλήματα, ενώ πρόσθεσε ότι οι διερευνητικές επαφές συνεχίζονται για μια συμφωνία «που θα φέρει μόνιμη ειρήνη στο Αιγαίο και θα προστατεύει τα εθνικά συμφέροντά μας». Οσον αφορά την Κύπρο, τέλος, είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για λύση. «Μέχρι τότε όμως, θα συνεχίζονται οι προσπάθειές μας για πιο αποτελεσματική προβολή της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου στη διεθνή κοινότητα και άρση των περιορισμών που στρέφονται εναντίον της», κατέληξε.

Πηγή: kathimerini

This entry was posted in Με ή χωρίς σχόλια and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s