Έλληνες ρατσιστές και ξενοφοβικοί;

Λάβαμε από αναγνώστρια της Ν.Π.:

Θα ήθελα να σχολιάσω τις πρόσφατες αντιδράσεις που παρατηρήθηκαν με αφορμή τον εορτασμό του μπαϊραμιού σε δημόσιους χώρους της Αθήνας, στέλνοντάς σας μία επιστολή του αναγνώστη της Καθημερινής (17/111/10) κου Ραφαήλ Μωυσή η οποία υπενθυμίζει την ιστορική στάση των Ελλήνων προς τους πιστούς άλλων θρησκειών και τις μειονότητες:

Έλληνες και Εβραίοι

Κύριε διευθυντά

Στο ολοσέλιδο αφιέρωμά σας (Κυριακή 7 Νοεμβρίου) στους ‘Ελληνες Εβραίους στην Κατοχή, ο κ. Αλέξιος Μενεξιάδης αναφέρει σωστά ότι συνυπήρξαν κατά την περίοδο του διωγμού, αφενός φαινόμενα συνεργασίας Ελλήνων με τις γερμανικές δυνάμεις εξόντωσης και αφετέρου φαινόμενα συνδρομής και αλληλεγγύης των χριστιανών προς τους κινδυνεύοντες συμπολίτες τους.

Καταλήγει όμως ότι η «συνεργασία» υπήρξε ο κανόνας και η «αλληλεγγύη» η φωτεινή εξαίρεση. Ημουν τότε πολύ μικρός και είμαι σήμερα ενδεχομένως κατά τον κ. Μενεξιάδη πολύ «αφομοιωμένος» ώστε να μπορώ να θεωρηθώ αξιόπιστος μάρτυρας για τα γεγονότα της εποχής. Θέτω όμως υπόψη σας την κατάθεση του πατέρα μου Ασέρ Μωυσή, στη Σύσκεψη του Διεθνούς Κεντρικού Εβραϊκού Αρχείου που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι τον Μάρτιο του 1948, και έχει δημοσιευθεί στο Χρονολόγιο Βερέμη – Κωνσταντοπούλου. Από την κατάθεση αυτή, η οποία συνολικά αποτελεί ύμνο υπέρ της Ελλάδας, παραθέτω τρία αποσπάσματα: «Οπως σε όλα τα κράτη, υπήρξαν και στην Ελλάδα Ελληνες που έθεσαν εαυτούς στη διάθεση των γερμανικών αρχών. Οι Ελληνες αυτοί δεν συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς ειδικά εναντίον των Εβραίων αλλά γενικά εναντίον ολόκληρου του ελληνικού πληθυσμού. Υπήρξαν πραγματικοί δωσίλογοι. Δυστυχώς ανάμεσα στους δωσίλογους υπήρξαν και κάποιοι Εβραίοι. Εβραίοι προδότες, που καταδικάστηκαν σε θάνατο από το ελληνικό στρατοδικείο. «Οσον αφορά γενικά τον ελληνικό πληθυσμό, δεν μπορεί κανείς να πει ότι έδειξε αρνητική διάθεση προς τους Εβραίους. Κάθε άλλο μάλιστα. Αν σήμερα υπάρχουν 10.500 διασωθέντες Ελληνες Εβραίοι, αυτό οφείλεται στη βοήθεια του ελληνικού πληθυσμού, κυρίως δε στη βοήθεια της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Πρέπει να υπογραμμίσω όλως ιδιαιτέρως τη βοήθεια και τη συμπαράσταση που μας προσέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός, ενώ κατά γενικό τρόπο, μπορεί κανείς να διαβεβαιώσει ότι ο ελληνικός πληθυσμός συνέβαλε ουσιαστικά στη διάσωση των Εβραίων της Ελλάδας». Και σε άλλο σημείο: «Η (μεταπολεμική) ελληνική κυβέρνηση υπήρξε η πρώτη κυβέρνηση στον κόσμο η οποία ασχολήθηκε με το θέμα των σχολαζουσών εβραϊκών περιουσιών, θέσπισε νόμο που κατήργησε για αυτές το κληρονομικό δικαίωμα του κράτους και διόρισε ως διαχειριστή τους το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, μέτρο μοναδικό στην απελευθερωμένη Ευρώπη».

Τέλος και πραγματικά αξιοπρόσεκτο: «Θυμάμαι τη δήλωση που μου έκανε τον Μάρτιο του 1945, λίγους μήνες μετά την απελευθέρωση, ο Στρατηγός Πλαστήρας, όταν τον πλησίασα για το θέμα των εβραϊκών περιουσιών. Μου δήλωσε επί λέξει: «Το ελληνικό Κράτος είναι ένα φτωχό Κράτος, αλλά ένα Κράτος τίμιο που δεν θα θελήσει ποτέ να επωφεληθεί από την εξόντωση των Εβραίων πολιτών του για να εμπλουτίσει το δημόσιο θησαυροφυλάκιο!»».

Ραφαήλ Μωυσής / Κηφισιά

Πηγή: kathimerini

This entry was posted in Με ή χωρίς σχόλια and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s