Με ευκαιρία την Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

Στην παράλογη εποχή που ζούμε η 1η Δεκεμβρίου, από παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS έχει μετατραπεί σε παγκόσμια ημέρα των προφυλακτικών!

Λες και η αγορά προφυλακτικών (θα έλεγε κανείς από άλλο πλανήτη) κινδυνεύει να φαληρίσει και χρειάζεται την οικονομική μας ενίσχυση για να επιβιώσει.

Παρουσιάζονται τα προφυλακτικά, και μόνο αυτά, ως τον ασφαλέστερο τρόπο αντιμετώπισης της πράγματι φοβερής μάστιγας του AIDS. «Μήπως δεν υπάρχει άλλη επιλογή;» θα ρώταγε ο επισκέπτης εξωγήινός μας (σχεδιασμένος και αυτός ίσως από κάποιον ευφάνταστο καρτουνίστα σαν ένα γιγάντιο προφυλακτικό) . . .

Και όμως η σημερινή ημέρα, θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει εξαιρετική ευκαιρία αναφορών και συζητήσεων για κάτι το πολύ πιο ασφαλές μα και ουσιωδώς διαφορετικό απ’ ότι τα προφυλακτικά. Κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον από το «λάτεξ» και με πολλά ευχάριστα παράπλευρα οφέλη. Κάτι γνωστό και δοκιμασμένο εδώ και αιώνες.

Τι θα μπορούσε να είναι αυτό; Ο γάμος φυσικά!

Εντάξει, ας μη γίνονται πάρα πολλές εκτενείς αναφορές και συζητήσεις για το γάμο την 1η Δεκεμβρίου. Ας γίνονται έστω μερικές καλές και μετρημένες. Όμως σχεδόν κανείς δεν σκέφτεται να μιλήσει για το γάμο σήμερα.

Οι πάντες σιωπούν. Σαν ο γάμος να μην υπάρχει ως υγιής, προσγειωμένη, αποτελεσματική και πληρωτική επιλογή. Μήπως ο κόσμος έχει ξεφύγει λίγο; Μήπως έχει γυρίσει ανάποδα;

Και ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε κατά κάποιο τρόπο μία γιορτή των παντρεμένων και μία ευκαιρία στήριξης ενός θεσμού που έχει κλονιστεί τελευταία, διαβάζουμε στο έγκριτο περιοδικό το Popular Medicine τη μαρτυρία ενός οροθετικού ο οποίος παραπονιέται που υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αρνούνται να κάνουν σεξ μαζί του! (Τεύχος 94, Νοέμβριος 2010, σελ. 28).

Εννοείται πως δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις κατά των οροθετικών. Αλλά όχι και να θέλουν να μας βάζουν ενοχές που δεν μπαίνουμε στο κρεβάτι τους! Συγγνώμη, αδυνατούμε να μπούμε σε τέτοια λογική . . .

Γιατί να περιοριζόμαστε συνέχεια σε «λύσεις» στα πλαίσια μίας αντίληψης που θέλει να θεωρεί δεδομένο ότι ο έρωτας είναι αδύνατο να ξεφύγει από το επίπεδο της συμβατικής αλληλοικανοποίησης – μίας εφήμερης συμφωνίας ατόμων να περάσουν καλά στο βαθμό και τον ορίζοντα του εφικτού;

Γιατί να πρέπει να απορρίπτεται ως ουτοπία η μοναδική Ελληνορθόδοξη Παράδοση που αντιμετωπίζει τον έρωτα ως κάτι «άλλο» – μια συνάντηση προσώπων άνευ ημερομηνίας λήξεως;

https://i0.wp.com/sieline.gr/media/Image/oikogeneia.jpg

Γιαυτό θα ήθελα με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας να υπενθυμίσω την ύπαρξη του εξαιρετικού ιστολογίου ΠΕΡΙ ΓΑΜΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ (santoriniosgamos.blogspot.com) όπου μπορείτε να βρείτε αφθονία ωραίων κειμένων για το γάμο και άλλα σχετικά  θέματα.

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε για το θέμα Εκκλησία και AIDS στο ecclesia.gr.

Παρατηρητής

This entry was posted in Αυθορμήτως and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s