Διαβάζοντας Πλούταρχο

Γράμμα αναγνώστη της Ελευθεροτυπίας (και όχι μόνο*):

Κορυφαίο στέλεχος της κυβερνήσεως, με δηλώσεις του, σχεδόν δικαιολογεί τις -πάσης φύσεως- ανομίες των πολιτικών, εφ’ όσον αυτές αξίωναν οι ψηφοφόροι τους.

Αυτός, όμως, είναι ο ρόλος και η αποστολή των πολιτικών, δηλαδή να εξυπηρετούν τους ψηφοφόρους, ώστε να έχουν βέβαιη την επανεκλογή τους και όχι να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον;

Δυστυχώς, αυτή την αντίληψη επώασε η κουλτούρα της μεταπολίτευσης…

Αυτές οι θλιβερές σκέψεις με κυρίευσαν, όταν διάβαζα ένα χωρίο από τον γηραιό, εκ Χαιρωνείας, Πλούταρχο.

Στη βιογραφία του, λοιπόν, για τον Ηπειρώτη βασιλέα Πύρρο (318-272 π.Χ), αναφέρεται σ’ ένα περιστατικό, κατά το οποίο ο βασιλεύς Πύρρος επεχείρησε, κατά την εκστρατεία του στην Ιταλία, να δωροδοκήσει τον Ρωμαίο πρέσβη Γάιο Φαβρίκιο, ο οποίος «ως ανδρός αγαθού και πολεμικού πένητος δι’ ισχυρώς» (άνδρας συνετός, γενναίος, αλλά πολύ φτωχός).

Επειδή απέτυχε, προσπάθησε να τον τρομάξει με την αιφνίδια εμφάνιση ελέφαντα. Πάλιν απέτυχε.

Ετσι, απευθυνόμενος προς αυτόν, ο Ρωμαίος πρέσβης είπεν, λίαν ειρωνικά: «Ούτε χθες με το χρυσίον εκίνησεν, ούτε σήμερον το θηρίον» (ούτε χθες ο χρυσός μου έκαμε εντύπωση, ούτε σήμερα το θηρίο).

Ετσι, λοιπόν, με το περιστατικό αυτό ο Πλούταρχος διετύπωσε τις δύο απαραίτητες και διαχρονικές ιδιότητες που πρέπει να διαθέτει ο πολιτικός. Εντιμη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και βεβαίως, το αυτονόητο, να μη δωροδοκείται, να προτάσσει δηλαδή το δημόσιο συμφέρον, το οποίο δεν ταυτίζεται με τα προσωπικά ή συντεχνιακά συμφέροντα των ψηφοφόρων του. Ακόμα, να μην τρομοκρατείται, δηλαδή στα «καθ’ ημάς», να μην υποκύπτει σε αιτήματα, κάτω από τον φόβο τής μη επανεκλογής του.

Ισως, βεβαίως, αυτή η αντίληψη του Πλούταρχου να θεωρείται από τους πολιτικούς που εξέθρεψε η μεταπολίτευση, όχι μόνο γραφική και παρωχημένη, αλλά ακόμα και… βλακώδης».

Αντώνης Ν. Βενέτης

* Πηγή: enet/21.1.11, kathimerini/25.1.11 (LOL: ή ο κος Βενέτης διαβάζει πολλές εφημερίδες ή H Καθημερινή διαβάζει Ελευθεροτυπία!)

Advertisements
This entry was posted in Επιλογές and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s