Εγκλωβισμός Ιερώνυμου από «σκληροπυρηνικούς»;

Σχόλιο Ν.Π.:

Θα θεωρήσουμε ότι είναι απλώς από άγνοια που ορισμένοι χαρακτηρίζουν «σκληροπυρηνικούς» εκείνους που πονούν για τα πάτρια (ως επί το πλείστον με αξιοθαύμαστη νηφαλιότητα).  Διότι έχουμε κουραστεί (μην πούμε μας καταθλίβει)  να αναλογιζόμαστε συνέχεια τη συστηματικότητα με την οποία τα διάφορα ΜΜΕ εναλλάσσονται στο να υπηρετούν συνειδητά αντεθνικές και αντιεκκλησιαστικές σκοπιμότητες – κάτι που ειδικά για εφημερίδες όπως «Η Καθημερινή» δεν θέλουμε να πιστέψουμε. Πρέπει λοιπόν να είναι αποτέλεσμα έλλειψης πληροφόρησης η μη κατανόηση της βαρύτητας ορισμένων κυβερνητικών επιλογών που έχουν σοβαρότατες παρενέργειες στην αυτοδιάθεση μας όχι μόνο ως Λαός αλλά και ως Πρόσωπα.

Γιαυτό θα αντιπαρέλθουμε τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς και θα σταθούμε στην πραγματική είδηση, η οποία είναι ότι η Ιεραρχία αφουγκράζεται και συμμερίζεται τις ανησυχίες του κόσμου για το οικονομικό καθεστώς, την παιδεία και την κάρτα του πολίτη, γεγονός που φυσικά ενοχλεί, αλλά δεν μπορεί παρά να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους πολιτικούς μας ταγούς οι οποίοι, και αυτοί από έλλειψη παιδείας υποθέτουμε, αντιλαμβάνονται το ραγιάδικο μιμητισμό ως τη συμφερότερη στρατηγική για τον τόπο.

Ας διαβάσουμε λοιπόν τι λέει ο Απόστολος Λακασάς στη σημερινή Καθημερινή (20.2.11):

Παρελθόν η άποψη του Αρχιεπισκόπου ότι «η Εκκλησία δεν δικαιούται να στρατεύεται σε μια ιδεολογία και πολιτική απέναντι σε άλλη».

«Η Εκκλησία δεν δικαιούται να στρατεύεται σε μια ιδεολογία και πολιτική απέναντι σε άλλη, γιατί τότε δεν θα είναι Εκκλησία, αλλά μια παράταξη»… Πέρασαν τρία χρόνια από την ημέρα που ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος εκφωνούσε αυτά τα λόγια κατά την τελετή ενθρόνισής του με κάθε επισημότητα στην Μητρόπολη Αθηνών. Ηταν 16 Φεβρουαρίου του 2008. Τρία χρόνια μετά ο Αρχιεπίσκοπος, φαίνεται πως κάνει ιδιαίτερη προσπάθεια να διασώσει τις εντυπώσεις περί πολιτικής ήπιων τόνων. Και αυτό διότι ότι παρά τις αντίθετές της προθέσεις, στην πράξη η Εκκλησία της Ελλάδος «στοιχίζεται» στις θέσεις των «σκληροπυρηνικών» της Ιεράς Συνόδου.

Η περίοδος της πολιτικής ουδετερότητας της Εκκλησίας, «για συνεργασία Εκκλησίας-Πολιτείας διατηρώντας τους διακριτούς τους ρόλους» είχε μιλήσει ο Αρχιεπίσκοπος, φάνηκε ότι κράτησε μέχρι που η πολιτεία αποφάσισε να αγγίξει ευαίσθητα ζητήματα για την Εκκλησία. Ηταν στις αρχές Οκτωβρίου μετά τη δημοσιοποίηση από την «Κ» μιας πρότασης του υπουργείου Παιδείας για τη νέα δομή του Λυκείου. Στην πρόταση αυτή το μάθημα των Θρησκευτικών μετατρεπόταν σε υποχρεωτικό [Σχόλιο Ν.Π.: μήπως εννοεί προαιρετικό;] με αποτέλεσμα να προκληθούν αντιδράσεις από ενώσεις θεολόγων και ιεράρχες, που έκαναν λόγο για «αποχριστιανοποίηση» της Παιδείας.

«Αγωνιούμε για το νέο Λύκειο που ετοιμάζεται. Πιστεύουμε ότι όντως τα σχολικά βιβλία γράφονται με την ευθύνη της πολιτείας, αλλά το περιεχόμενό τους αφορά και τον τελευταίο Ελληνα πολίτη, που περιμένει από την Εκκλησία να μεταφέρει με δύναμη τη δική του ταπεινή φωνή», επιχειρηματολογούσε η Εκκλησία.

Μάλιστα, ο κ. Ιερώνυμος έστειλε σαφές μήνυμα ότι θα εκδηλωθούν αντιδράσεις σε περίπτωση που γίνει πράξη το σχέδιο. Και αυτό, ενώ πολλοί θα ανέμεναν ότι στο πλαίσιο της πολιτικής ουδετερότητας η σημερινή ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν θα υιοθετούσε πρακτικές παλαιότερων ετών.

Το ίδιο έκανε και στο θέμα της Κάρτας του Πολίτη, που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών. Για μια ακόμη κρατική ρύθμιση που αφορά την ταυτότητα των Ελλήνων (ασχέτως εάν πρόκειται για την πλαστικοποιημένη!), πολλοί στο εσωτερικό της Εκκλησίας υποστηρίζουν ότι «παραπέμπει στο σατανικό 666 και στην Αποκάλυψη» και ότι «αποτελεί φακέλωμα».

Η Ιερά Σύνοδος με φυλλάδιά της που διανέμει στις εκκλησίες της χώρας και φέρουν τίτλο «Προς τον Λαό» τοποθετείται κατά καιρούς για σημαντικά θέματα. Μάλιστα, χθες έγινε γνωστό ότι την προσεχή Κυριακή θα διαβαστεί φυλλάδιο με θέμα τη «φιλανθρωπική διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος» και υπόμνηση ότι «Η Εκκλησία μιλάει στα παιδιά της με τη γλώσσα της Ευθύνης, της Αλήθειας και της Αγάπης». Βέβαια, το περιεχόμενο του φυλλαδίου της προσεχούς Κυριακής δεν προκαλεί έκπληξη. Αντίθετα, τη μεγαλύτερη όλων έκπληξη έως τώρα προκάλεσε η ωμή παρέμβαση που έκανε η Εκκλησία στα θέματα της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής. Σε αντίστοιχο φυλλάδιο «Προς τον Λαό» που διανεμήθηκε τον Νοέμβριο στις εκκλησίες της χώρας, η Ιερά Σύνοδος ανέφερε ότι «η χώρα μας φαίνεται να μην είναι πλέον ελεύθερη, αλλά να διοικείται επί της ουσίας από τους δανειστές μας… Από κοινωνικής πλευράς επιχειρείται μια ανατροπή δεδομένων και δικαιωμάτων, και μάλιστα με ένα πρωτοφανές επιχείρημα. Δηλώνουμε, δηλαδή, ότι είμαστε μια χώρα υπό κατοχή και εκτελούμε εντολές των κυρίαρχων-δανειστών μας…»

Πρώτη φορά

Ηταν η πρώτη φορά που η Ιερά Σύνοδος εμφανώς, όπως ανέφεραν μετριοπαθείς ιεράρχες που διαφώνησαν με το περιεχόμενο του φυλλαδίου, έκανε στροφή 180 μοιρών, εγκατέλειψε τους ήπιους τόνους και υιοθέτησε επί της ουσίας τις απόψεις σκληροπυρηνικών ιεραρχών της. Συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το κείμενο προέκυψε από τις εισηγήσεις των μητροπολιτών Σισανίου και Σιατίστης Παύλου και Δημητριάδος Ιγνάτιου στη Σύνοδο του Οκτωβρίου, που είχε θέμα την οικονομική κρίση. Η Σύνοδος ενέκρινε τις εισηγήσεις και εξουσιοδότησε τους δύο μητροπολίτες να συντάξουν το κείμενο.

Η στροφή του μετριοπαθούς ιεράρχη και η συστοίχισή του με τις σκληροπυρηνικές φωνές έχει οδηγήσει σημαντική μερίδα ιεραρχών να τονίζουν ότι η Εκκλησία θα πρέπει να ενεργεί εξισορροπητικά, υπενθυμίζοντας με νόημα τα λόγια του ίδιου του Ιερώνυμου ότι… «η Εκκλησία δεν δικαιούται να στρατεύεται σε μια ιδεολογία και πολιτική απέναντι σε άλλη, γιατί τότε δεν θα είναι Εκκλησία αλλά μια παράταξη», και μάλιστα ακραία και περιθωριακή.

Πηγή: kathimerini

This entry was posted in Με ή χωρίς σχόλια and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s