Η τελευταία πράξη του «λεφτά υπάρχουν»: Προς αξιοποίηση Εθνικά Κληροδοτήματα αξίας 10 δισ. ευρώ

Ορίστε που «λεφτά υπάρχουν» όπως έλεγε ο Γιώργος  Παπανδρέου πριν τις εκλογές:

Φρόντισαν να πάρουν τα λεφτά του κοσμάκη και των επιχειρήσεων. Ύστερα σκέφτηκαν ότι μπορούν να ξεπουλήσουν δημόσιες επιχειρήσεις, φυσικούς πόρους, γη και νησιά. Και τελευταία θυμήθηκαν και τα Εθνικά Κληροδοτήματα.

Για να πειστούν και οι πλέον καλοπροαίρετοι ότι ο Αλί Παπα(νδρέου) και οι 299 κλέφτες ταυτίζουν τη «διάσωση» της χώρας με το απόλυτο πλιάτσικο!

Εντάξει το καταλάβαμε το «λεφτά υπάρχουν»! Αυτοί έχουν καταλάβει ότι όταν τα ρίξουν όλα στην κρατική μαύρη τρύπα τότε το μόνο που θα τους μείνει θα είναι η τρύπα; Προφανώς το έχουν καταλάβει και προφανώς έχουν βάλει σκοπό να καταστρέψουν τα πάντα. Διότι δεν εξηγούνται αλλιώς όλα αυτά τα αντιπαραγωγικά μέτρα που αντιτίθενται στην κοινή λογική. Ή μήπως (αν επιμένουμε να είμαστε – ίσως ηλιθιοδώς – καλοπροαίρετοι) συμβαίνει να έχουμε την πιο άχρηστη Κυβέρνηση που θα μπορούσε να περάσει ποτέ από αυτόν τον τόπο και μάλιστα στην πιο ακατάλληλη στιγμή;

Διαβάζουμε σχετικά με την «αξιοποίηση» των Εθνικών Κληροδοτημάτων στο In.gr (1/3/11):

Την επόμενη εβδομάδα θα υποβληθεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το πόρισμα της ειδικής επιτροπής που έχει αναλάβει την αναμόρφωση της νομοθεσίας για τις σχολάζουσες κληρονομιές.

Η νομοτεχνική επιτροπή που συγκροτήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου 2010 έχει αναλάβει τη μελέτη και την σύνταξη νομοσχεδίου για τον Κώδικα Εθνικών Κληροδοτημάτων και τις σχολάζουσες κληρονομιές, με σκοπό να εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο που διέπεται από Αναγκαστικό Νόμο του 1939.

Το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να προχωρήσει στην πλήρη καταγραφή εθνικών κληροδοτηµάτων και σχολαζουσών κληρονοµιών, ώστε σε επόμενο στάδιο να μπορέσει να αξιοποιήσει τις εν λόγω περιουσίες και κυρίως να επιβάλει φόρους στην κινητή και ακίνητη περιουσία των εθνικών κληροδοτηµάτων.

Είναι ενδεικτικό πως πληθώρα καταθέσεων που προέρχονται από κληρονοµιές ουδέποτε αναζητήθηκαν και βρίσκονται αναξιοποίητες στο Ταµείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Στο ίδιο πλαίσιο εξετάζεται μεταξύ άλλων να υπάρξει χρονικός περιορισμός στην αποδοχή κληρονοµιών, πέραν του οποίου οι σχολάζουσες κληρονοµιές θα περνούν απευθείας στο Δηµόσιο. Έτσι, και οι κληρονόμοι θα αποδέχονται σε σύντοµο χρονικό διάστηµα τις κληρονοµιές και θα αποδίδουν τους αναλογούντες φόρους προς όφελος των δηµοσίων εσόδων.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν πως οι δυνατότητες αξιοποίησης των εθνικών κληροδοτηµάτων είναι πολύ μεγάλες, καθώς η αξία των κληροδοτημάτων υπολογίζεται στα 10 δισ. ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνεται η κινητή και ακίνητη περιουσία των πολύ μεγάλων κοινωφελών περιουσιών.

Ασχολούμενη πάντως πρόσφατα με το θέμα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σε σχετικό πόρισμά της διαπίστωσε εκτροπές συγκεκριμένων κληροδοτημάτων από τον σκοπό λειτουργίας τους, επιφανειακούς ελέγχους και εποπτεία από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και εξαιρετικά αργούς ρυθμούς εκκαθάρισης των υποθέσεων.

Πηγή: in

Advertisements
This entry was posted in Με ή χωρίς σχόλια and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s