Συμπεράσματα από την επίσκεψη Νταβούτογλου

Η Καθημερινή (16/3/11)

του Θάνου Π. Nτόκου*

Με δεδομένο ότι, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες, το Καστελόριζο αποτελεί τμήμα του νησιωτικού συμπλέγματος των Δωδεκανήσων, η πρόσφατη δήλωση του καθηγητή Αχμέτ Νταβούτογλου, υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, είτε αδικεί την -αδιαμφισβήτητη- ευφυΐα του είτε υποτιμά τους αποδέκτες του μηνύματος. Η λογική συνέχεια αυτής της λεκτικής ταχυδακτυλουργίας θα ήταν ότι το τμήμα της Τουρκίας που βρίσκεται γεωγραφικά στην ευρωπαϊκή ήπειρο δεν υπόκειται στους ίδιους κανόνες, δικαιώματα και υποχρεώσεις με την υπόλοιπη Τουρκία. Με άλλα λόγια, ας σοβαρευτούμε, κύριε καθηγητά.

Για όσους ήλπιζαν ότι ο κ. Νταβούτογλου θα κόμιζε κάποια νέα ιδέα για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, ήταν λίαν απογοητευτική η επανάληψη της πρότασης για άρση του casus belli, με αντάλλαγμα μια δέσμευση περί μη επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων ή περί αμοιβαίας υποβολής σχεδίων πτήσης ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο. Είναι γεγονός ότι οι δύο χώρες έχουν υιοθετήσει διαφορετικές νομικές ερμηνείες, τόσο σχετικά με τις υποχρεώσεις των κρατικών αεροσκαφών που εισέρχονται σε ξένο FIR, όσο και για το εύρος του εναερίου χώρου. Μέχρι να επιλυθούν οι διαφορές αυτές μέσω διμερών διαπραγματεύσεων ή προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, υπάρχουν τρόποι μείωσης της έντασης χωρίς καμία από τις δύο πλευρές να υποχωρήσει από τις νομικές θέσεις της, π. χ. μέσω της υποβολής σχεδίων πτήσεων στο νατοϊκό στρατηγείο της Νάπολης από τα τουρκικά αεροσκάφη που εισέρχονται στο FIR Αθηνών. Και αν η Αγκυρα επιθυμεί πραγματικά να αλλάξει σελίδα στις σχέσεις με την Αθήνα, θα μπορούσε να σταματήσει τις «κρουαζιέρες» τουρκικών πολεμικών πλοίων στα ελληνικά χωρικά ύδατα, που συνιστούν παραβίαση του «πνεύματος του νόμου» περί αβλαβούς διέλευσης.

Είναι σαφές ότι η Αγκυρα δεν έχει διάθεση κάποιας χειρονομίας απέναντι στην Αθήνα (δεν ταιριάζει άλλωστε κάτι τέτοιο στην τουρκική διαπραγματευτική νοοτροπία). Αυτό που προβληματίζει είναι ότι, ενδεχομένως «μεθυσμένη» από την αύξηση του γεωστρατηγικού βάρους της χώρας ή το διευρυνόμενο ανισοζύγιο ισχύος με την Ελλάδα, ίσως να μην είναι διατεθειμένη να συμφωνήσει σ’ έναν έντιμο συμβιβασμό για την πλήρη ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει την πλήρη εικόνα για τις τουρκικές προθέσεις, όπως διαφαίνονται στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών. Αν το συζητούμενο «πακέτο» κατοχυρώνει τα βασικά ελληνικά συμφέροντα, ας το δούμε χωρίς φόβο και πάθος. Αν όχι, ας διατηρήσουμε στο μέτρο του δυνατού το φιλικό κλίμα, την οικονομική συνεργασία, τις επαφές σε επίπεδο κοινωνίας πολιτών και ας συνεχίζουμε να στηρίζουμε -υπό όρους- τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ε. Ε. και Τουρκίας (παρατηρώντας ταυτόχρονα τη μετεξέλιξή της σε lite ισλαμικό καθεστώς).

Αλλά, παράλληλα, ας φροντίσουμε να διατηρήσουμε μια σχετική ισορροπία στρατιωτικών δυνάμεων (και ναι, είναι ακόμη εφικτός ο στόχος παρά τις μειωμένες αμυντικές δαπάνες), να καλλιεργήσουμε περιφερειακές συμμαχίες, να συσσωρεύσουμε διπλωματικό κεφάλαιο και να αναπτύξουμε μια εθνική στρατηγική στη βάση μιας στοιχειώδους συναίνεσης μεταξύ των ορθολογικών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της χώρας.

*Ο κ. Θάνος Π. Ντόκος είναι γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Πηγή: kathimerini

This entry was posted in Με ή χωρίς σχόλια and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s