Χριστιανοί υπό Διωγμό σε όλο τον Κόσμο

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

Το Γαλλικό περιοδικό Figaro της παραμονής των Χριστουγέννων του 2010 ήταν αφιερωμένο στην πλέον διωκόμενη θρησκεία του πλανήτη, το Χριστιανισμό (Figaro 24/12/10).

Σύμφωνα με το περιοδικό, το να είναι κανείς Χριστιανός σήμερα, στην Αφρική, την Ασία, την Αμερική αλλά και την Ευρώπη μπορεί να κοστίζει ακριβά.

Τον περασμένο Ιούνιο σε Σύνοδο που πραγματοποίησε στην Αστανά, πρωτεύουσα του Καζακτστάν ο «Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη» (Organization for Security and Co-operation in Europe – OSCE) – απαρτιζόμενος από 56 κράτη – ο εκπρόσωπος του Βατικανού Mgr Togo εξέθεσε το μέγεθος της υφιστάμενης καταδίωξης: «Περισσότεροι από 200 εκατομμύρια χριστιανοί, σε όλο τον κόσμο, υπόκεινται με ποικίλους τρόπους τη βία, το μίσος, απειλές, αρπαγή περιουσιών και κακομεταχείριση, εξαιτίας των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων, με αποτέλεσμα να αποτελούν την πιο καταδιωγμένη θρησκευτική ομάδα στον κόσμο.»

Κόκκινο: Κρατικές Διώξεις Χριστιανών, Κίτρινο: Βία και Διακρίσεις κατά Χριστιανών

 Η Γαλλική ΜΚΟ «Αρωγή στην Αγωνιούσα Εκκλησία» (Aide a l’Eglise en Detresse – AED) στην αναφορά της για τις θρησκευτικές ελευθερίες στον Κόσμο το 2010 – μία αναφορά 500 σελίδων όπου παρουσιάζονται 194 χώρες – αναφέρει ότι το 75% των θρησκευτικών διωγμών αφορούν Χριστιανούς. Στην κορυφή της λίστας με τις πλέον εχθρικές προς το Χριστιανισμό περιοχές εμφανίζονται εκτός από τη Μέση Ανατολή, η Βόρειος Κορέα, η Κίνα, το Βιετνάμ, η Ινδία, το Πακιστάν, το Σουδάν και η Κούβα.

Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Δείκτης Καταδίωξης για το 2010, καταρτισμένος από τον Προτεσταντικό Οργανισμό «Θύρες Ανοιχτές » (Portes Ouvertes), κατηγοριοποιεί τις διώξεις σε βαθμίδες ανάλογα με την βαρύτητά τους: «Σημαντικές Διώξεις» για την Βόρειο Κορέα, «Καταπίεση» για το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία, Σομαλία, Μαλδίβες, Αφγανιστάν, Υεμένη, Μαυριτανία, Λάος, Ουζμπεκιστάν, «Σοβαροί Περιορισμοί» για 18 επιπλέον χώρες, και «Διακρίσεις» για άλλες 21 χώρες.

Σε ότι αφορά την προέλευση αυτού παγκόσμιου φαινομένου «χριστιανοφοβίας», το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από τον μουσουλμανικό χώρο. Στις περιοχές αυτές, ενώ υπάρχουν χώρες με κατοχυρωμένα δικαιώματα υπέρ της θρησκευτικής πολυφωνίας, εντούτοις στην πράξη, οι Χριστιανοί αντιμετωπίζονται ως ξένο και επικίνδυνο σώμα. Δεύτεροι στην καταδίωξη των Χριστιανών έρχονται οι Ινδουϊστές, ενώ η τρίτη εστία διώξεων κατά των Χριστιανών εντοπίζεται στις κομμουνιστικές χώρες. Εκτός από τη Βόρειο Κορέα και την Κούβα, η Κίνα, παρά τα καπιταλιστικά της ανοίγματα, δεν έχει χάσει τα αντιχριστιανικά τις αντανακλαστικά.

Τουρκία και Μέση Ανατολή είναι γνωστές για την μακρόχρονη ιστορία διωγμών που τις χαρακτηρίζει. Όπως αναφέρει η ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής Annie Laurent διαπιστώνει ότι «ενώ τον 7ο αιώνα όλη η ευρύτερη αυτή περιοχή κατοικείτο ως επί τω πλείστον από Χριστιανούς, έφτασε σήμερα σε έναν χώρο 17 κρατών και 350 εκατομμυρίων κατοίκων να έχουν μείνει μόλις 14 εκατομμύρια Χριστιανοί. Πιο συγκεκριμένα στην Τουρκία όπου γύρω στο 1900 οι Χριστιανοί καταλάμβαναν το 20% του πληθυσμού, σήμερα κατέχουν λιγότερο από το 1%.»

Υπάρχει ωστόσο ένας σοβαρός παράγοντας που επιδεινώνει την κατάσταση, ο οποίος καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των διωκόμενων Χριστιανών. Αυτός δεν είναι άλλος από τη γενικευμένη αδιαφορία των Χριστιανικών λαών για το θέμα αυτό. Στην Ευρώπη μάλιστα δεν υπάρχει απλώς αδιαφορία, αλλά ο Χριστιανισμός υφίσταται τακτικά επιθέσεις. Μην σκεφτόμαστε μόνο περιπτώσεις όπως το Κόσοβο. Επιθέσεις συμβαίνουν και στην καρδιά της Ευρώπης όπως διαπιστώνει το «Παρατηρητήριο της Μισαλλοδοξίας και των Διακρίσεων κατά των Χριστιανών στην Ευρώπη» (Intolerance and Discrimination against Christians in Europe). Ο αριθμός των συμβάντων που καταγράφονται στην ιστοσελίδα είναι σοκαριστικός.

Παραδείγματα Χριστιανοφοβίας στην Ευρώπη Σήμερα (2011)

– Επίθεση φοιτητών στον Αρχιεπίσκοπο της Καθολικής Εκκλησίας του Βελγίου:

– Εμπρησμός στην είσοδο Εκκλησίας στην Ισπανία από ομάδα ακραίων φεμινιστριών:

La puerta de la iglesia tras el ataque | Blog de Joan Figuerola

– Βανδαλισμοί σε Χριστιανικό Νεκροταφείο στη Γαλλία:

Photo prise le 22 avril 2007 de tombes ayant été endommagées dans la nuit du 21 au 22 avril 2007 dans l'un des principaux cimetières du Havre.

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Με το θέμα των χριστιανικών διώξεων ασχολείται και το online περιοδικό Charisma (8/12/10) και  Καναδική εφημερίδα Star (4/12/10):

«Η άγνοια» είναι η παρωπίδα που φοριέται από τη Δύση, λέει ο Michael Horowitz, ένας Αμερικανοεβραίος ακτιβιστής που γράφει για τους διωγμούς κατά των χριστιανών παγκοσμίως. Η έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τη μεταχείριση των χριστιανών σε παγκόσμιο επίπεδο «ενισχύεται από τις προκαταλήψεις και τις συμβατικές πεποιθήσεις που οδηγούν πολλούς στη Δύση να απορρίπτουν τους διωγμούς κατά των χριστιανών ως κάτι το απίθανο, το αναληθές και το αδύνατο», είπε ο Horowitz Toronto στην εφημερίδα Star.

Επειδή ο Χριστιανισμός είναι καταγεγραμμένος ως η θρησκεία των πιο πλούσιων και ισχυρών κρατών του κόσμου – και έχει μια ιστορική καταγραφή της βαρβαρότητας που πάει μαζί – η σύγχρονη ελίτ είναι μαθημένη να σκέφτεται τους χριστιανούς ως τους διώκτες και όχι ως τα θύματα, λέει οHorowitz.

«Υπάρχει ακόμη η νοοτροπία ότι ο Χριστιανισμός είναι λευκός, δυτικός και ευρωπαϊκός», προσθέτει ο Paul Marshall του Ινστιτούτου Hudson στην Washington, DC, ο οποίος είπε στην εφημερίδα ότι το πρόσωπο του Χριστιανισμού έχει αλλάξει δραστικά από αυτό που ήταν κάποτε.

«Ο μέσος Χριστιανός, αν κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτόν τον όρο, είναι τώρα μια νιγηριανή γυναίκα», λέει οMarshall, συγγραφέας ενός βιβλίου 1997 σχετικά με τους διωγμούς κατά των χριστιανών, με τον τίτλο ‘Their BloodCries Out’ (‘Το αίμα τους βοά’), δήλωσε στην εφημερίδα.

Σχεδόν όλες οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κυβερνητικοί οργανισμοί της Δύσης που παρακολουθούν την κατάσταση των Χριστιανών σε όλο τον κόσμο συμφωνούν: Μεταξύ 200 και 230 εκατομμύρια πιστοί αντιμετωπίζουν καθημερινά απειλές θανάτου, ξυλοδαρμούς, φυλακίσεις και βασανιστήρια, και επιπλέον 350 εκατομμύρια έως 400 εκατομμύρια βιώνουν διακρίσεις σε τομείς όπως η απασχόληση και η στέγαση. Μια συντηρητική εκτίμηση του αριθμού των χριστιανών που σκοτώνονται για την πίστη τους κάθε χρόνο είναι περίπου 150.000.

Η οργάνωση ‘Pew Forum on Religion and Public Life’ ανέφερε κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης τον περασμένο μήνα σχετικά με τις διώξεις κατά των χριστιανών, ότι οι Χριστιανοί «παρενοχλούνται» από παράγοντες της κυβέρνησης σε 102 χώρες και από κοινωνικούς παράγοντες, όπως τον νόμο του όχλου, σε 101 χώρες.

Η έκθεση, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε: «Συνολικά, οι Χριστιανοί αντιμετωπίζουν κάποια μορφή παρενόχλησης στα δύο τρίτα όλων των χωρών», ή σε 133 έθνη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο όρος «παρενόχληση» καλύπτει αυτοδικίες και τρομοκρατικές επιθέσεις κατά χριστιανών σε περισσότερες από δώδεκα μουσουλμανικές χώρες.

Γιατί λοιπόν, οι Χριστιανοί της Δύσης, οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν βασικές ελευθερίες στην άσκηση των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων, δεν βγαίνουν στους δρόμους και δεν ζητούν να αναληφθεί κάποια δράση;

«Επειδή οι περισσότεροι από τους διωγμούς κατά των χριστιανών δεν συμβαίνουν στο κατώφλι μας και το θέμα δεν παρουσιάζεται γενικά από τα mainstream μέσα ενημέρωσης,» λέει στην Star ο Corey Odden, Διευθύνων Σύμβουλος της ‘Φωνής των Μαρτύρων’ (‘Voice of the Martyrs’) του Καναδά.

«Η έλλειψη κατανόησης προέρχεται από έλλειψη γνώσης.»

ΠΗΓΕΣ

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ:          Figaro, Νέα Πρωΐα

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ:    Charisma, Κόκκινος Ουρανός

This entry was posted in Ανιχνεύσεις and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s