Δέκα πράγματα που μάθαμε για την Ιαπωνία

Η χώρα πέρασε πάρα πολύ δύσκολα, και ακόμα περνάει, ωστόσο οι κάτοικοι, μεγάλοι και μικροί, γέροι και νέοι, άνδρες και γυναίκες, φτωχοί ή ευκατάστατοι…..στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, απέδειξαν, έμπρακτα, ότι οι Ιάπωνες έχουν μεγαλώσει με κουλτούρα που δείχνει αξιοπρέπεια και σεβασμό, πράγμα που μας κάνει να αναλογισθούμε, πόσο δύσκολο είναι να είναι, όλος ο κόσμος έτσι ή κάπως έτσι……..

Ηταν ήρεμοι. Δεν είδαμε ούτε ένα άνθρωπο να χτυπιέται από τη θλίψη. Η θλίψη όλων ήταν μεγάλη αλλά δεν υπήρξαν υπερβολές και εξάρσεις.

Ηταν αξιοπρεπείς. Είδαμε πειθαρχημένες ουρές για νερό και για είδη πρώτης ανάγκης. Κανένας δεν έβριζε το κράτος ή τους υπεύθυνους, κανένας δεν έσπρωχνε, κανένας δεν φώναζε, κανένας δεν χειρονομούσε.

Φάνηκε η ικανότητά τους. Η αρχιτεκτονική των κτιρίων ήταν άριστη. Πολλά κτίρια τραντάχθηκαν αλλά δεν έπεσαν και ήδη τα συνεργεία έχουν αρχίσει τις επισκευές όπου αυτό είναι εφικτό.

Επέξειξαν διακριτικότητα. Οι άνθρωποι αγόραζαν μόνο ό, τι είχαν ανάγκη ώστε όλοι να μπορέσουν να κάνουν κάποιες προμήθειες.

Περίμεναν παντού, με υπομονή, να έρθει η σειρά τους. Δεν λεηλατήθηκαν τα καταστήματα και δεν κόρναραν για να προσπεράσουν ή να περάσουν. Απλά έδειχναν κανατόνηση.

Προσφέρθηκαν. Πενήντα εργαζόμενοι έμειναν πίσω δουλέψει η αντλία τροφοδοτώντας νερό στους αντιδραστήρες. Υπάρχει περίπτωση να πληρωθούν ποτέ;

Εδειξαν τρυφερότητα, έδειξαν έμπρακτα ότι νοιάζονται. Στα εστιατόρια μειώθηκαν οι τιμές. Τα ATM παρέμεναν αφύλακτα, οι δυνατότεροι φρόντιζαν τους πιό αδύναμους.

Φάνηκε πόσο καλά εκπαιδευμένοι είναι. Οι μεγάλοι και τα παιδιά ήξεραν ακριβώς τι έπρεπε να κάνουν και αυτό ακριβώς έκαναν.

Εδειξαν πόσο συνειδητοποιημένοι είναι. Οταν έπεφτε το ρεύμα σε κάποιο κατάστημα, όσοι ήταν μέσα τοποθετούσαν τα πράγματα πάλι πίσω στα ράφια και έφευγαν ήσυχα για να επανέλθουν αργότερα.

Τα μέσα ενημέρωσης έδειξαν εκπληκτική αυτοσυγκράτηση στα δελτία τους. Κανένας ανόητος δημοσιογράφος δεν προσπάθησε να τρομοκρατήσει περισσότερο τους ακροατές του και κανένας δεν έγινε ειδικός. Υπήρξε απόλυτη ηρεμία στην μετάδοση των ρεπορτάζ.

Σύντομα, θα εκπλαγούμε και από το πόσο γρήγορα όλοι αυτοί οι Ιάπωνες που έχασαν σπίτια και περιουσίες, θα αποκατασταθούν, κάπως, σε αξιοπρεπείς, αποδεκτές και βιώσιμες συνθήκες.

Πολλά μαθήματα θα μπορούσαμε να πάρουμε όλοι…. από την εκπαίδευση αντιμετώπισης καταστροφών (σεισμοί, πλημμύρες, καύσωνες, ισχυροί άνεμοι ή δυνατό κρύο) μέχρι την αποτελεσματική διαχείριση της όποιας κρίσης όχι μόνο σαν κράτος αλλά και σαν μεμονωμένα άτομα που σέβονται … κυρίως τους άλλους!!!!

Πηγή: onair24

Advertisements
This entry was posted in Μέλισσα Ισοκράτη and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s