13 Σεπτεμβρίου – Αγίου Αριστείδου

Με την ευκαιρία της εορτής του Αθηναίου Αγίου Αριστείδου αντιγράφουμε την παρουσίαση του βιβλίου «Άγιος Αριστείδης» του εκπαιδευτικού Αριστείδη Γ. Θεοδωρόπουλου:

Γράφει ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, εφημέριος Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλλιμασιάς

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Αριστείδου Γ. Θεοδωρόπουλου, εκπαιδευτικού:

«Ο ΑΓΙΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ»
Ο φιλόσοφος – ο απολογητής – ο μάρτυς.

Στις αρχές του 2008 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Νεκτάριος Παναγόπουλος το βιβλίο του εκπαιδευτικού κυρίου Αριστείδου Θεοδωρόπουλου με το γενικό τίτλο «Ο Άγιος Αριστείδης» και υπότιτλο: ο φιλόσοφος, απολογητής, ο μάρτυς. Πρόκειται για μια άρτια έκδοση 128 σελίδων σε σχήμα 14Χ21 με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.


Πριν λίγους μήνες ο καλός φίλος και συγγραφέας του έργου ευγενώς μου το απέστειλε με ιδιόχειρη αφιέρωση. Μεσολάβησε το θέρος και τώρα αρχές Σεπτεμβρίου λίγες ημέρες πριν από τη μνήμη του αγίου θεώρησα ανάγκη ψυχής να το μοιραστώ με το αναγνωστικό κοινό της Χίου.
Είναι μια έκδοση που ενδιαφέρει όχι μόνο εκείνους που έχουν τιμηθεί με το όνομα του αγίου Αριστείδου, αλλά και κάθε χριστιανική ψυχή, αφού πέρα από το αγιολογικό περιεχόμενο του πονήματος ο αναγνώστης έχει μπροστά του την περίφημη απολογία του επιφανούς Αθηναίου φιλοσόφου. Όπως επισημαίνει στον πρόλογό του ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κυρός Χριστόδουλος «Σήμερα η μωρία του κόσμου επανακάμπτει στα εθνικά θρησκεύματα και τις λατρείες τους. Για τούτο, απολογίες ως η του Αριστείδη αναγκαίως επανεκδίδονται και επανακυκλοφορούν, καθώς ο εμπνευσμένος λόγος είναι διαχρονικός και το μήνυμά του αληθινό και χρήσιμο εν παντί».
Το βιβλίο αυτό υπήρξε καρπός γόνιμης πνευματικής εργασίας του συγγραφέα που είχε τη συμπαράστασή, ανάμεσα σε άλλους και του επιφανούς συμπατριώτη μας κ. Αντωνίου Χαροκόπου.
Ο συγγραφέας κ. Αριστείδης Θεοδωρόπουλος καθηγητής της Γερμανικής Φιλολογίας αγαπά ιδιαίτερα τα αγιολογικά θέματα και αρθρογραφεί κατά καιρούς σε εκκλησιαστικά περιοδικά.
Ο αναγνώστης διαπιστώνει την ιδιαίτερη ευλάβεια του συγγραφέα στον προστάτη άγιό του, τον Αθηναίο φιλόσοφο Αριστείδη καθώς η μορφή του αγίου και οι ιεροί τόποι που αναφέρονται στο μάρτυρα προβάλουν συνεχώς από το λόγο και την εικόνα σε μια παρουσίαση που από μόνη της είναι ένας ύμνος στον άγιο.
Ο πρόλογος είναι του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου.
Το έργο αποτελείται από 3 μέρη. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται ο βίος και η πολιτεία του μάρτυρα, ενώ το δεύτερο μέρος καταλαμβάνει η απολογία του αγίου. Το κείμενο είναι μετάφραση από τη Συριακή εκδοχή του D. M. Kay, Θεολόγου, Επίκουρου Καθηγητού των Σημιτικών γλωσσών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
Στο τρίτο μέρος παρατίθενται υμνογραφικά κείμενα. Χρήσιμα για την προσευχή της εκκλησίας μας κατά την γενέθλιο ημέρα του μάρτυρος και φιλοσόφου, η ακολουθία του που ψάλλεται την 13η Σεπτεμβρίου, αλλά και ο παρακλητικός κανόνας στον ένδοξο μάρτυρα Αριστείδη. Η ακολουθία και η παράκληση είναι δημιουργήματα του υμνογράφου της εκκλησίας της Αλεξάνδρειας κ. Χαραλάμπους Μπούσια, δόκτορος Χημικού.
Ακολουθεί βιβλιογραφία ελληνική και ξενόγλωσση. Τέλος στο φωτογραφικό παράρτημα ο αναγνώστης θα δει φωτογραφίες φορητών εικόνων και τοιχογραφιών του αγίου, ναούς αφιερωμένους στη μνήμη του και στιγμιότυπα από την ετήσια πανήγυρή του στο Λυκαβηττό, όπου βρίσκεται το σπήλαιο του αγίου.
Ο άγιος Αριστείδης γεννήθηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. στην Αθήνα, όπου σπούδασε κλασική φιλοσοφία. Σαγηνεύτηκε από το χριστιανικό κήρυγμα τον Αθηναίων επισκόπων Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Ιεροθέου και ασπάστηκε τη χριστιανική πίστη.
Υπήρξε ο πρώτος που διατύπωσε την άποψη, ότι ο χριστιανισμός είναι η μόνη αληθινή θρησκεία, γιατί μόνο αυτός κατέχει την ορθή διδασκαλία για τον ένα και αληθινό Θεό. Έγραψε την αρχαιότερη σωζόμενη απολογία υπέρ των διωκομένων χριστιανών που επιδόθηκε στον αυτοκράτορα Αδριανό ή στον διάδοχό του Αντωνίνο τον Ευσεβή.
Κατέφευγε για προσευχή σε σπήλαιο του ιστορικού λόφου του Λυκαβηττού κοντά στο σημερινό ναό των Αγίων Ισιδώρων.
Η πίστη του ακλόνητη ακόμα κι όταν βρέθηκε στη Ρώμη για να απολογηθεί. Άκαμπτο το αγωνιστικό του φρόνημα παρά το πλήθος των βασανιστηρίων. Τέλος την 13η Σεπτεμβρίου του 120 ή 134 μ.Χ. έλαβε από τους Ρωμαίους τον δι’ αγχόνης θάνατο στην Αγορά των Αθηνών.
Ολοκληρώνω αυτή την παρουσίαση μεταφέροντας την ευχή του συγγραφέα, την οποία και στην ιδιόχειρη αφιέρωση και προφορικά μου έχει εκφράσει, να αξιωθούμε να δούμε και στη Χίο ένα ναό αφιερωμένο στον άγιο Αριστείδη.

Kallimasia
Advertisements
This entry was posted in Μέλισσα Ισοκράτη and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s