Οι Ελληνες είναι όλοι απίστευτα γενναιόδωροι

Η Καθημερινή (29-30/10/11)

Του Ηλία Mαγκλίνη

 Ο Βρετανός τραγουδοποιός Ματ Ελιοτ μιλάει για την κρίση και την Ελλάδα που γνώρισε

«Οταν ακούω αυτή την ανοησίαν ότι οι Ελληνες είναι τεμπέληδες, μου έρχεται να κάνω εμετό. Αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι, παρά τις δυσκολίες, οι Ελληνες γελάνε και διασκεδάζουν ακούγοντας μουσική. Οταν φτάνει κανείς σε ένα τέτοιο οριακό σημείο όπως τώρα, αρχίζει να εκτιμά τα απλά πράγματα. Και οι Ελληνες που έχω συναντήσει, και τώρα και παλαιότερα, είναι όλοι απίστευτα γενναιόδωροι. Ο κόσμος είναι απελπισμένος, χάνει τόσα πολλά, βλέπω τόσα κλειστά καταστήματα και όμως είναι έτοιμοι να σου προσφέρουν πράγματα, είναι πολύ συγκινητικό».

Ο Βρετανός τραγουδοποιός Ματ Ελιοτ ίσως να είναι ο ορισμός του «αντι-μνημονιακού» καλλιτέχνη. Λίγη ώρα πριν από τη συναυλία που έδωσε στο Six d. o. g. s., στην οδό Αβραμιώτου, την περασμένη Κυριακή, τον συναντήσαμε στο δώμα πάνω από τη σκηνή και περάσαμε λίγη ώρα μαζί του.

Conspiranoid

Περισσότερο μιλήσαμε περί πολιτικής και λιγότερο για μουσική. «Εδωσα μια συνέντευξη σε Ελληνα δημοσιογράφο και νομίζω ότι είπα κάτι ανόητο», εξήγησε. «Είπα ότι ευτυχώς που διάλεξε την Ελλάδα για να πειραματιστεί το ΔΝΤ, προτού πάει στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία – προτού περάσει και από την Αγγλία. Πολιτικά, οι Αγγλοι έχουν άγνοια και νομίζουν ότι το ΔΝΤ είναι ένα υπέροχο πράγμα. Δεν καταλαβαίνουν ότι είναι κάτι σκατένιο. Αυτό λοιπόν που εννοούσα ήταν ότι ευτυχώς που το ΔΝΤ επέλεξε τη χώρα σας ακριβώς επειδή οι Ελληνες αντιστέκονται με τόσο πάθος. Και, ναι, πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι το πρώτο σκέλος στο πλαίσιο ενός μεγάλου πειράματος που έχει ως στόχο ακόμα περισσότερο κέρδος. Ξεκίνησαν από τη Νότια Αμερική, πέρασαν από την Αφρική, κοινώς τέλειωσαν με τις πραγματικά φτωχές χώρες, και τώρα πάνε να “βάλουν χέρι” στην Ευρώπη».

Τον ρωτώ αν τυχόν έχει υποκύψει σε θεωρίες συνωμοσίας. Το αρνείται χρησιμοποιώντας τον όρο: conspiranoid – συνδυασμός των λέξεων conspiracy (συνωμοσία) και paranoia (παράνοια). «Η κρίση είναι χρυσή ευκαιρία για τους λίγους να προσπορίσουν κέρδη», επιμένει. «Γι’ αυτούς είναι θετικό να καταρρέουν οι οικονομίες – και δεν νομίζω ότι γίνομαι conspiranoid. Θα βγάλουν κέρδος παίρνοντας πίσω σε σκοτωμένες τιμές όσα θα χαθούν από τον κόσμο στο πλαίσιο της κρίσης, για να τα πουλήσουν εκ νέου σε υψηλές τιμές – και με τίμημα, το να πρέπει να δουλεύεις πιο σκληρά, σε πολύ πιο άσχημες συνθήκες και με πολύ λιγότερα χρήματα. Μετά τον πόλεμο, είχαμε την ανάπτυξη του κράτους πρόνοιας και βλέπουμε πώς θέλουν τώρα να το εξαφανίσουν».

kathimerini

photo: esthimatikiilikia

This entry was posted in Ενδιαφέροντα and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s