Η Αποκάλυψη μίας Τραγικής Ειρωνείας

Στον τάφο του Ανδρέα Παπανδρέου βρίσκεται χαραγμένη η γνωστή δήλωση του «Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ». Ήταν η απάντηση του στην παρεξηγημένη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή  στη Βουλή το 1974 ότι «η Ελλάς ανήκει εις την Δύσιν». Η φράση αυτή έμεινε στην Ιστορία αποτελώντας σύνθημα του ΠΑΣΟΚ για τα επόμενα χρόνια.

Δεκαπέντε χρόνια από το θάνατό του, η επιλογή ενός αυτονόητου συνθήματος ως επιτομή της πορείας του πολιτικού ανδρός, εμφανίζεται να είναι παράδοξη, αν όχι ατυχής. Ο ίδιος άνθρωπος που την ξεστόμισε, υπήρξε και εκείνος που τράβηξε την πρώτη άκρη της κλωστής που είχε ως αποτέλεσμα το ολοκληρωτικό ξήλωμα της εθνικής κυριαρχίας μας.

Σήμερα σε μια Ελλάδα λεηλατημένη, κάποιος που διαβάζει τη φράση αυτή στον τάφο του Α’ Νεκροταφείου, αναρωτιέται αν ο αποθανών την ξεστόμισε σαν τον κλέφτη που προσπαθεί να κάνει δικό του το ξένο βιός με το να διακηρύσσει εμφατικά ότι του ανήκει. Και προσπαθεί να γίνει στους πάντες πειστικός, ενώ ο ίδιος δεν το πιστεύει. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση η φράση ειπώθηκε πριν καν οι κλέφτες αρχίσουν το κλέψιμο.

Σαν να έλεγε το σύνθημα, όχι γιατί είχαν ανάγκη να το ακούσουν οι τότε σύγχρονοι, αφού τότε ήταν αυτονόητο, αλλά για να πεισθούμε εμείς, που το χρειαζόμαστε, τώρα που έγινε πια αμφίβολο.

Στις 24 Ιανουαρίου 2011, τριανταεπτά χρόνια μετά τον πατέρα του, ο Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία του στην ίδια Ελληνική Βουλή, έρχεται να μας ερμηνεύσει τη φράση «”Η Ελλάδα ανήκει στους έλληνες”, μία φράση που είναι  στο DNA της παράταξής μας…», ευαγγελιζόμενος ένα μόρφωμα που αποκαλεί νέο πατριωτισμό. (Βλέπε σχετική ανάρτηση Ν.Π. 5/2/11.) Πατριωτισμός ενός εθνικά αχρωμάτιστου τόπου-εταιρεία εισηγμένου στο χρηματιστήριο της παγκόσμιας αγοράς, οι μετοχές του οποίου αλλάζουν εύκολα χέρια με μοναδικό κριτήριο το εφήμερο κέρδος. Πατριωτισμός-«εταιρική συνείδηση» πολιτών-εργαζομένων στο τοπικό παράρτημα της νέας παγκοσμίως διακυβερνούμενης υπερ-πολυεθνικής.

 Παρατηρητής

Αθήνα 3 Νοεμβρίου 2011

Advertisements
This entry was posted in Αντίλογοι and tagged , , , , . Bookmark the permalink.