Η κρίση με την πιο σκληρή της μορφή χτύπησε και τα βόρεια προάστια

Δημοκρατία (4/12/11)

του Δημήτρη Ριζούλη

ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ πριν από λίγες βδομάδες, λίγο μετά τη Θεία λειτουργία δυο διαζευγμένες μητέρες, με δυο παιδιά η κάθε μια ξεπέρασαν τη ντροπή που ένιωθαν εδώ και καιρό και πήραν τη μεγάλη απόφαση να χτυπήσουν την πόρτα της Μητρόπολής Κηφισίας και Αμαρουσίου για να ζητήσουν βοήθεια. Δεν είχαν ούτε τα απαραίτητα. Τους έλειπε ακόμα και το γάλα για τα παιδιά τους. Τέτοιες ακραία τραγικές ιστορίες καταγράφονται καθημερινά σε όλη τη χώρα. Ωστόσο όπως αποδεικνύεται η κρίση με την πιο σκληρή της μορφή χτύπησε και τα Βόρεια προάστια των πλουσίων.

Οι «Άθλιοι της Εκάλης»

Δεκάδες άστεγοι που κοιμούνται στο σταθμό του Ηλεκτρικού και το νοσοκομείο ΚΑΤ, εγκαταλελειμμένοι (από τα παιδιά τους) γέροντες, οικογένειες ευκατάστατες μέχρι πρότινος, που χτυπήθηκαν από την ανεργία και εξαθλιωμένοι συνταξιούχοι βρίσκουν ένα πιάτο φαγητό στα συσσίτια της Μητρόπολης Κηφισίας. Συσσίτιο μέχρι τα Χριστούγεννα θα ξεκινήσει ακόμα και στην Εκάλη! Ο εμπνευσμένος νέος Μητροπολίτης Κηφισίας και Αμαρουσίου κ. Κύριλλος πραγματοποιεί ένα τεράστιο κοινωνικό έργο με συσσίτια, οικονομικά βοηθήματα και Ιδρύματα προσπαθώντας να καλύψει όσες ανάγκες μπορεί.

«Ακούμε συγκλονιστικά πράγματα στην εξομολόγηση. Τι κάνεις όταν ένας πατέρας σου λέει πως σκέφτεται να αυτοκτονήσει για να σώσει από τα χρέη την οικογένεια του μέσω της ασφάλειας ζωής; Ξέρετε πόσες τέτοιες περιπτώσεις έχουμε αντιμετωπίσει;» λέει ο πατέρας Χαράλαμπος Θεοδόσης, κληρικός του Αγίου Νεκταρίου Κάτω Κηφισιάς. «Οι άνθρωποι έρχονται σε μας όχι μόνο για βοήθεια αλλά και γιατί θέλουν σε κάποιον να μιλήσουν και νιώθουν ότι δεν τους καταλαβαίνει κανένας. Οι μόνοι που ακούμε τους πονεμένους ανθρώπους πλέον είμαστε εμείς. Οι περισσότεροι να ξέρετε δε θέλουν χρήματα. Θέλουν να μιλήσουν» προσθέτει ο Μητροπολίτης κ. Κύριλλος. «Πολλοί έφυγαν από τα Βόρεια προάστια και είτε γύρισαν στα χωριά τους, είτε πήγαν σε πιο φτηνές περιοχές γιατί εδώ δεν τα έβγαζαν πέρα» τονίζει ο πατέρας Χρήστος Μαρούδας, , ιερέας στην Κοίμηση της Θεοτόκου στο Μαρούσι. «Είχαμε δισταγμό όταν ξεκινούσαμε τα συσσίτια, γιατί εδώ είναι Βόρεια προάστια και δεν ξέραμε τι αντίδραση θα υπάρξει. Σήμερα δίνουμε 120 μερίδες φαγητό και οι ανάγκες είναι ακόμα μεγαλύτερες» συμπληρώνει ο πατέρας Χρήστος.

Στην Μητρόπολη Κηφισίας πέραν της μεγάλης βοήθειας των συσσιτίων εκατοντάδες άνθρωποι λαμβάνουν οικονομικά βοηθήματα κυρίως για την αποπληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ. Πρόσφατα ένας πατέρας έπρεπε να στείλε το παιδί του άμεσα σε λογοθεραπευτή και απευθύνθηκε στην ενορία του γιατί δεν είχε τα χρήματα. Ένας άλλος με τρία παιδία κάνει πλέον ένα μεροκάματο το μήνα!

«Οι ανάγκες έχουν τη μορφή χιονοστιβάδας από τον Σεπτέμβριο και μετά. Τα προβλήματα ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο» λέει ο Μητροπολίτης και προσθέτει ότι «ενώ οι ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί τα έσοδα είναι πολύ μειωμένα. Δεν έχει ο κόσμος και δεν δίνει ούτε σε δωρεές, ούτε στο παγκάρι του Ναού. Οι πιστοί έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, οι Ναοί γέμισαν από πιστούς που αναζητούν αποκούμπι στην Εκκλησία, αλλά δυστυχώς δεν έχουν χρήματα να δώσουν. Ευτυχώς έχουμε στην ενορία μας και πολλούς πλούσιους που μας βοηθούν, όχι όπως παλιά βέβαια, και κυρίως σε είδη που χρειαζόμαστε και λιγότερο με χρήματα».

Πάντως το μεγαλύτερο πρόβλημα στα Βόρεια προάστια είναι η ντροπή και ο φόβος του στιγματισμού. Πολλοί δεν έχουν πια ούτε τα βασικά και ντρέπονται να χτυπήσουν την πόρτα της Εκκλησίας. «Μου έλεγε κάποιος» λέει ο πατέρας Χαράλαμπος «ότι δεν θέλει να έρθει στο συσσίτιο μήπως και τον δει κανένας γνωστός. Όταν του είπαμε να τα πηγαίνουμε σπίτι του , μας απάντησε ότι ούτε αυτό γίνεται γιατί θα τον δούνε οι γείτονες του».

«Η κρίση τους χτύπησε όλους κυρίως όμως τη μεσαία τάξη. Ευκατάστατες οικογένειες, σχεδόν πλούσιες, που σήμερα δεν έχει δουλεία κανένας από τους συζύγους και παλεύουν με τα δάνεια. Πολλοί στην περιοχή μας έχουν ακίνητα και μεγάλη περιουσία. Τώρα όμως που τα περισσότερα (κυρίως μαγαζιά) ξενοικιάστηκαν, μπορεί να έχουν περιουσία αλλά τι να την κάνουν; Τους λείπουν τα προς το ζειν, δε βρίσκουν να τα πουλήσουν και πληρώνουν και τα χαράτσια» υποστηρίζει ο κ. Κύριλλος και προσθέτει: «Στόχος μας είναι (αν είναι δυνατόν) να μην πεινάει κανένας. Σήμερα έχουμε πέντε συσσίτια και μέχρι τα Χριστούγεννα θα λειτουργήσουν άλλα τρια».

dimokratianews

Advertisements
This entry was posted in Με ή χωρίς σχόλια and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s