Οι απάνθρωπες τακτικές της παγκόσμιας οικονομίας

Oλα ξεκινούν με μια εκπομπή του αμερικανού δημοσιογράφου Mike Daisey, γνωστού για τις αποκαλύψεις του σχετικά με τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο εργοστάσιοFoxconn της Κίνας, γνωστό συνεργάτη της Appleγια την κατασκευή βασικών μερών της σειράς iPhone. Ο Daisey επισκέφθηκε το μεγαθήριο της Foxconn και πήρε συνεντεύξεις από τους εργαζομένους – μερικοί σε ηλικία 12 ετών – για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας που επικρατούν εκεί.

“Γιατί δεν έχουν οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι το θάρρος να αναφέρουν την αλήθεια για τις συνθήκες εργασίας στη Foxconn, ένα εργοστάσιο που αριθμεί 430.000 προσωπικό και κατασκευάζει το 50% περίπου του συνόλου των τηλεπικοινωνιακών συσκευών που χρησιμοποιούνται στην Αμερική; Γιατί δεν κάνουν τη δουλειά τους; ”

Σύμφωνα με τον μονόλογο του Mike Daisey, δεν είναι μόνο οι δημοσιογράφοι που έχουν χάσει “τη γλώσσα τους” σχετικά με τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στη Foxconn.  Είμαστε και εμείς, λέει, εννοώντας τους εργοδότες της Apple, τους επενδυτές, αλλά και τους χρήστες – που έχουν διαπράξει τη βαριά αμαρτία να διαφεύγουν των ευθυνών τους.  Τόσο οι δημοσιογράφοι, όσο και οι φανατικοί των προιόντων Apple πρέπει να ανοίξουν τα μάτια στις “απάνθρωπες” τακτικές μιας οικονομίας που αναθέτει όλη την παραγωγή της  σε εταιρείες όπως η Foxconn.

Η “μεγάλη αμαρτία” δεν είναι της Apple ή κάποιας από τις άλλες μεγάλες διεθνείς εταιρείες που χρησιμοποιούν τη Foxconn ή παρόμοια μεγαθήρια. Η μεγάλη αμαρτία, συνεχίζει, είναι δική μας για τον εξής απλό λόγο: ένα “ηθικό” iPhone θα ήταν πολύ ακριβό. Τα πάντα προέρχονται από τη δική μας απροθυμία να πληρώσουμε για το πραγματικό κόστος της συσκευής. Οι άνθρωποι απαιτούν έναν καλύτερο κόσμο, αλλά δεν θέλουν να πληρώσουν γι αυτό.

Έτσι θα αλλάξουμε την κουλτούρα μας; Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η σημερινή κατάσταση θα επιδεινωθεί, με τον τρόπο που όλο και χειροτερεύει εδώ και δεκαετίες. Η παγκοσμιοποίηση μειώνει τη δυνατότητα παρέμβασής μας στον τρόπο που γίνονται τα πράγματα με προβλέψιμα αποτελέσματα,  ενώ η εναλλακτική λύση οδηγεί σε υψηλότερες τιμές και μικρότερη κερδοφορία για τις εταιρείες.

Φυσικά η κατάσταση δεν αφορά μόνο την Foxconn. Το ότι παιδιά δουλεύουν κάτω από επικίνδυνες συνθήκες και έρχονται σε επαφή με τοξικά απόβλητα δεν αφορά μόνο την Foxconn, αλλά και άλλα εργοστάσια της ευρύτερης περιοχής. Και τα κίνητρα που οδηγούν όλους εμάς σε αυτή τη συνενοχή είναι εγωιστικά και κοντόφθαλμα. Εχουμε χρέος ως κοινωνία, αλλά και ως άτομα, να καταλάβουμε τα μεγάλα λάθη που κάνουμε ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες να τα ξανακάνουμε και να αποδεχτούμε το ότι είμαστε συνένοχοι (μεταξύ άλλων) για την απασχόληση ανηλίκων σε επικίνδυνες συνθήκες. Οι μεγάλες οικονομίες μπορεί να μην είναι ακόμα σε θέση να παράγουν μόνες τους iPhones, ας ελπίσουμε όμως ότι έχουν ακόμα την ικανότητα να παράγουν συνείδηση.

extratech

This entry was posted in Με ή χωρίς σχόλια and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s