Η Τέχνη, η Φιλανθρωπία και τα παράταιρα

Του Τάσου Θεοφιλογιαννάκου

΄Αστοχα λέγεται ότι η τέχνη περιέχει το νόημα της ζωής του ανθρώπου. Η ζωή διαρρέει μέσα από την τέχνη, διαφεύγει και δε συγκρατείται από αυτήν.

Όταν απολυτοποιείται η τέχνη, όταν εξιδανικεύεται, τότε εκδηλώνεται ως μισανθρωπία, εχθρεύεται τις ανθρώπινες υπάρξεις ως παράταιρες, ασήμαντες, βλαβερές και επικίνδυνες.

Η τέχνη, η τεχνική, η επαγγελματική γνώση και επιτήδευση είναι αλαζονικές θεές στις οποίες δουλεύουν πολλοί κατείδωλοι, απάνθρωπα, φενακιζόμενοι ότι δι’ αυτών εκπληρώνουν τον προορισμό του βίου, ότι προσφέρουν κάτι ουσιαστικό στον εαυτό τους και στους άλλους, ότι εξυψώνουν – δοξάζουν – την εικόνα του ανθρώπου, παράγοντας «πολιτισμό».

Περισσότερο όμως από τέχνη και δόξα κοσμική, περισσότερο από «πολιτισμό», χρειαζόμαστε φιλανθρωπία. Φιλανθρωπία για τα παράταιρα και τους παράταιρους, για τα φάλτσα και τους φάλτσους, για όσους και όσα δεν κολλάνε στο παζλ της εικόνας που έχουμε δημιουργήσει, για τους θείους – πενιχρά ενδεδυμένους – διακονιάρηδες της ζωής, της αγάπης, της φροντίδας, της προσοχής μας.

Χρειαζόμαστε ως ένδυμα της γυμνότητάς μας έναν πολιτισμό αδιάφθορο και απέθαντο μέσα στο χρόνο,  που δε θα πηγάζει από την πλουτοκρατία, αλλά θα ταιριάζει στην πραγματική φτώχεια μας, θα ομιλεί όταν εμείς σωπαίνουμε και θα μας συνοδεύει επάξια σε μια σταυροαναστάσιμη πορεία.

Χρειαζόμαστε έναν πολιτισμό εξ ουρανού για να αποχαιρετάμε θαρραλέα την άπειρη αλήθεια που χάνουμε κάθε στιγμή σαν την πνοή μας, στο πρόσωπο του ενδεούς πλησίον μας, θυσιάζοντας τις τέχνες και τις τεχνικές μας, παραιτούμενοι από τις υποκρισίες μας.

 Αλεξάνδρεια, 1 Απριλίου 2012

Advertisements
This entry was posted in Εκφορές and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s