Ωφελεί η λογοτεχνία;

Η λογοτεχνία – λένε πολλοί – είναι ασήμαντη και ευφάνταση ενασχόληση των τακτοποιημένων ως προς τα βιοτικά ή αρρωστημένος μετεωρισμός του νου – λιποταξία από τις έμπρακτες οφειλές προς τους οικείους και την κοινωνία ευρύτερα – κατ’ επέκταση. Με γνώμονα δε την προσφορά στο κοινωνική σύνολο, τα λογοτεχνικά έργα θεωρούνται – αυτή είναι η κρατούσα αντίληψη – πολύ υποδεέστερα των επιστημονικών έργων.

Υπάρχει όμως και η λογοτεχνία των πενήτων που ωφελεί όταν σωπαίνεται. Ανυπόληπτοι – αυτοί που τη γράφουν – πρέπει να μένουν – ας κείτονται στις ρίζες της βαθιά θαμμένοι και αγνοημένοι – ώστε, όσοι τη διαβάζουν, να γεύονται ευγνώμονες από τους καρπούς της, όταν ωριμάζουν, λίγο ουρανό, αχειροποίητη δόξα.

Η λογοτεχνία παρηγορεί όταν δεν κυνηγάει την έμπνευση, αναπαύει πνευματικά όταν αφάνταστα γράφεται.

Η λογοτεχνία μας βοηθά να αντέχουμε τη βαθιά ακατάσβεστη δίψα μας, με περήφανη έκφραση συνοδεύει σα λυχνάρι το πρόσωπο μας εκεί που ο ήλιος ανατέλλει, στην πηγή του Άλλου, στο ανέσπερο βασίλειο της Ομορφιάς,  ώστε να μην κατακαιόμαστε πλέον στην καταδίκη της στέρησης, δειλοί, ηττημένοι από το φόβο, περιδινούμενοι και διαστρεφόμενοι μέσα στην άβυσσο του εαυτού μας.

Η αληθινή αξία της λογοτεχνίας είναι ποτισμένη στο ήθος της ανδρείας.

Αιώνες τώρα ασκητικοί και εγκρατείς πατέρες στέκονται ολόρθοι, δεν παραδίδονται στην εύκολη μελαγχολία, δεν τυρβάζουν γύρω από τον εαυτό τους, κοιτάζουν με θάρρος την Αειπάρθενη Μητέρα της Ζωής και ψάλλουν με παρρησία –– με λακωνική νικηφόρα βεβαιότητα στο βλαστό και στα φύλλα, στο σώμα και την ψυχή –– ύμνον Ακάθιστο πληρωτικό του ακατάσβεστου και ασίγαστου πόθου της ύπαρξης τους:

«Ανοίξω το στόμα μου και πληρωθήσεται Πνεύματος, και λόγον ερεύξομαι τη βασιλίδι Μητρί· καί οφθήσομαι φαιδρώς πανηγυρίζων καί άσω γηθόμενος ταύτης τά θαύματα ».

Τάσος Θεοφιλογιαννάκος

Αλεξάνδρεια, 28 Απριλίου 2012

neaproia

This entry was posted in Εκφορές and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s