Θα φέρουν ανάπτυξη οι επενδύσεις με ξένα κεφάλαια;

Περιοδικό «Ενημέρωση»
Δελτίο Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών
Τεύχος 529, Μάρτιος 2012

Γράφει ο «Αγανακτισμένος»
Γιάννης Λώλος
Ελεύθερος επαγγελματίας
Μέλος ΔΣ ΕΕΑ

Το άλλο ανέκδοτο με τον Τοτό το ξέρεις;

Αυτή δυστυχώς είναι η πιο ευγενική απάντηση που μπορεί να πάρει κάποιος επαγγελματίας αν απευθυνθεί σε οποιαδήποτε τράπεζα για να ζητήσει χρηματοδότηση.

Όλοι μιλούν για ανάπτυξη και ρευστότητα που πρέπει να υπάρξει στην αγορά, αλλά κατά περίεργο τρόπο όλες οι ενέργειες και οι αποφάσεις οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα.

Τόσο δύσκολο είναι λοιπόν να χρηματοδοτήσουν οι Τράπεζες τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, για να κινηθεί η αγορά;

Όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων για την ελληνική κυβέρνηση.

Πρώτη προτεραιότητα η άμεση μείωση των ελλειμμάτων με άδικα φοροεισπρακτικά μέτρα λόγω της ανικανότητας των κυβερνόντων να εφαρμόσουν την εισοδηματική πολιτική που αναγγέλλουν κάθε χρόνο. Μία απλή αναφορά στο ότι «κάναμε λάθη» και «αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη» νομίζουν και κατ’ ουσία τους δίνουμε εμείς το δικαίωμα να το πιστεύουν, ότι τους απαλλάσσει από τις ευθύνες πτώχευσης της Ελλάδας.

Δεύτερη προτεραιότητα η σταθεροποίηση και εξασφάλιση του Τραπεζικού Συστήματος. Κανείς δεν πιστεύει ότι είναι λάθος προτεραιότητα, διότι έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η λειτουργία της οικονομίας. Όταν όμως αυτή η προτεραιότητα μετατρέπεται σε εξασφάλιση των κερδών των Τραπεζών και των Μεγαλομετόχων τους εις βάρος των επαγγελματιών και γενικότερα εις βάρος όλων των υπολοίπων Ελλήνων, τότε όχι μόνο δεν είναι επιτρεπτή ως προτεραιότητα, αλλά και κατακριτέα που φτάνει στα όρια της διαπλοκής μεταξύ των κυβερνόντων και αυτών που ελέγχουν το τραπεζικό
σύστημα.

Τρίτη προτεραιότητα η ανάπτυξη και οι επενδύσεις με ξένα κεφάλαια. Ποιος δεν θέλει να μου πείτε ανάπτυξη και επενδύσεις. Οι Γερμανοί, παραδείγματος χάριν, προτίθενται υπό προϋποθέσεις να επενδύσουν στην ενέργεια από Α.Π.Ε. (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).

Καλό ακούγεται, είναι όμως;
Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, θα έρθει μία Γερμανική εταιρεία, θα εγκατασταθεί στις λεγόμενες Ζώνες Ελεύθερου Εμπορίου που θέλουν να δημιουργήσουν, θα αδειοδοτηθεί με ρυθμούς fast track, θα απαλλάσσεται λόγω Α.Π.Ε. από Φ.Π.Α., θα χρησιμοποιήσει γερμανικά υλικά κατασκευής, ενώ προσωπικό (αν χρησιμοποιήσει, διότι η λειτουργία των Α.Π.Ε. δεν απαιτεί συνήθως προσωπικό) θα το προσλάβει με μισθούς που θα πλησιάζουν το επίδομα ανεργίας και χωρίς εργοδοτικές υποχρεώσεις. Επιπλέον θα λάβει τις προνομιακές επιχορηγήσεις ή τις επιδοτήσεις της τιμής πώλησης της κιλοβατώρας (που επιβαρύνει την Δ.Ε.Η. την οποία πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές) και όλοι θα είμαστε χαρούμενοι και ευχαριστημένοι που ήρθαν επενδυτές, αλλά κατά περίεργο τρόπο πάλι η τσέπη των Ελλήνων και τα ταμεία του κράτους στο ισοζύγιο αυτής της επένδυσης θα είναι ελλειμματικά σε αντίθεση με τους Γερμανούς παραγωγούς και την γερμανική Οικονομία, στην οποία και θα εισρεύσουν τα κέρδη των συγκεκριμένων επενδύσεων.

Άξιον απορίας γιατί δεν προβλέπουν οι σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις την ρητή και με συγκεκριμένο τρόπο παροχή ρευστότητας στην αγορά από τις Τράπεζες μέσω των πακέτων στήριξης που θα λάβουν.

Προσφάτως η Υπουργός Ανάπτυξης, κα. Διαμαντοπούλου, σε ομιλία της στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών δήλωσε σχετικά με την ρευστότητα στην αγορά μετά την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών : «Πιστεύουμε ότι θα μπορέσει να λειτουργήσει κάπως καλύτερα», δηλαδή με άλλα λόγια ανάψτε κανένα κερί και προσευχηθείτε μήπως και πέσει κανένα ευρώ στην αγορά, διότι σχέδιο και στρατηγική δεν υπάρχει.

Κανένας έλεγχος πέραν από τυπικές και άνευ ουσίας διαδικασίες δεν θα υπάρξουν, για να εξασφαλιστεί ότι θα χρηματοδοτηθούν οι Επαγγελματίες και οι Επιχειρήσεις.

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας πάλι θα είναι δυστυχώς απλός παρατηρητής στις ορέξεις και τις επιθυμίες των Τραπεζών που θα εμφανίσουν για πολλοστή φορά λογιστικά την ροή χρημάτων προς την αγορά χωρίς να εκταμιεύσουν ούτε ένα ευρώ χρησιμοποιώντας τους λογαριασμούς των ισχυρών οικονομικά πελατών τους που δεν χρειάζονται ουσιαστικά αυτή την ρευστότητα.

Εμείς προτείναμε στην κα. Διαμαντοπούλου να δημιουργήσει Ειδικές Επιτροπές διαχείρισης ανά Περιφέρεια για την διοχέτευση στην αγορά των χρηματοδοτήσεων από ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακό και Ταμείο Εγγυοδοσίας, με συμμετοχή των Επιμελητηρίων και τη δημιουργία αντικειμενικού πλαισίου αξιολόγησης των αιτήσεων υπαγωγής σε χρηματοδότηση καθώς και τήρηση χρονοδιαγραμμάτων για τις εκταμιεύσεις των σχετικών κεφαλαίων.

Ελπίζουμε να υπάρξει ίχνος αξιοπιστίας και να ληφθούν υπ’ όψιν οι προτάσεις που πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα.

Ο καιρός γαρ εγγύς.

Όλοι σύντομα θα αποφασίσουμε και θα καταλογίσουμε ευθύνες στους κυβερνώντες και μη πολιτικούς. Ας βάλουμε στα κριτήρια των επιλογών μας την αξιοπιστία, την συνέπεια και την ειλικρινή δέσμευση για ανάταση της Οικονομίας και διάσωση των Επαγγελματιών.

eea-info

This entry was posted in Αντίλογοι and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s