Γιατί οι πολιτικοί λένε ψέματα;

Ο καθηγητής πολιτικών επιστημών και διεθνολόγος, John J. Mearsheimer, επιχειρεί να απαντήσει σε ένα καίριο αλλά και διαχρονικό ερώτημα «Γιατί οι πολιτικοί λένε ψέματα», στο ομώνυμο βιβλίο του, που μόλις κυκλοφόρησε.

Ο John J. Mearsheimer, είναι ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς επιστήμονες της εποχής μας, και με το νέο του βιβλίο «Γιατί οι πολικοί λένε ψέματα» προσφέρει την πρώτη συστηματική ανάλυση του ψεύδους ως εργαλείου διακυβέρνησης, κατηγοριοποιώντας τα είδη, τις αιτίες και τα δυνητικά οφέλη και βλάβες.

Τo αποτέλεσμα είναι ένα πλούσια ενημερωμένο και τεκμηριωμένο βιβλίο που θα αλλάξει τις αντιλήψεις μας σχετικά με το γιατί λένε ψέματα οι ηγέτες κρατών και οι κυβερνήσεις τους.

Μπορούμε να καταδικάσουμε συλλήβδην τους πολιτικούς; Είναι το ψέμα ο βασικός τρόπος παραπλάνησης των πολιτών;

Καμία διάκριση δεν είναι ίσως πιο σημαντική από αυτήν ανάμεσα στο ψέμα που απευθύνεται προς μια άλλη χώρα και στο ψέμα που απευθύνει κάποιος ηγέτης στον ίδιο του τον λαό.

Ο Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, James F. Hoge, Jr, αναφέρει σχετικά ότι «Αυτή η πρωτοποριακή μελέτη της ψευδολογίας στη διεθνή πολιτική είναι γεμάτη εκπλήξεις. Οι ηγέτες μπορούν να πουν ψέματα ο ένας στον άλλον χωρίς σοβαρές επιπτώσεις, αλλά πολύ σπανιότερα απ’ όσο θα υπέθετε κανείς.

Ωστόσο, όταν οι ηγέτες ψεύδονται στους πολίτες τους σχετικά με την εξωτερική πολιτική, μπορεί να προκληθεί μεγάλη ζημιά – ιδιαίτερα στις δημοκρατίες. Ο John J. Mearsheimer ταξινομεί τα διάφορα είδη ψεμάτων και ζυγίζει τους κινδύνους που συνιστούν, μέσα από μία διορατική και επίκαιρη ανάλυση».

Πληροφορίες: «Γιατί οι πολιτικοί λένε ψέματα, Η αλήθεια για το ψέμα στη διεθνή πολιτική σκηνή» του John J. Mearsheimer, μετάφραση: Νίνα Μπούρη, εκδόσεις Πατάκη.

clickatlife

This entry was posted in Χρήσιμα και Ενδιαφέροντα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s