Πρωτοβουλία μείωσης του ελληνικού χρέους «Ελλάδα Χωρίς Χρέος»

Capital (26/7/12)

Fund για αγορά απαξιωμένων ελληνικών ομολόγων

Του Ηλία Γ. Μπέλλου

Με ισχυρές διασυνδέσεις και πρόσβαση σε ιδιαίτερα ευκατάστατους ανθρώπους, ο Πέτρος Νομικός, εφοπλιστής τέταρτης γενιάς ο ίδιος, επιχειρεί κάτι που πολλοί πιστεύουν πως θα έπρεπε να κάνει το ίδιο το ελληνικό δημόσιο ή οι ευρωπαίοι εταίροι του: αγοράζει ελληνικά κρατικά ομόλογα στις διεθνείς αγορές σε τιμές πολύ χαμηλότερες από την ονομαστική τους αξία, δηλαδή το ποσό που οφείλεται από το ελληνικό κράτος και στη συνέχεια βοηθά στη δραστική μείωση του χρέους μέσω της ακύρωσης των εν λόγω ομολόγων.

Ο 33χρονος απόφοιτος του Princeton, γιος του, επίσης Πέτρου Νομικού -και απόγονος του ανθρώπου στη δουλειά του οποίου ο Γιάννης Λάτσης έκανε τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα- έχει δρομολογήσει και το 50% των κερδών ελληνικών επιχειρήσεών του, όπως η σαντορινιά Ζυθοποιεία Volkan, στο ειδικό ταμείο που έχει συστήσει. Το fund αποκαλείται Greece Debt Free ή GDF και στα πρώτα 24ωρα ζωής του έχει συγκεντρώσει ομόλογα ελληνικού δημοσίου ονομαστικής αξίας μόλις 2.200.000 ευρώ. Ένας από τους πρώτους επώνυμους που ανέβηκαν στο τρένο που δρομολόγησε ο Νομικός είναι ο Ευάγγελος Μαρινάκης που μέσω του Ολυμπιακού έχει στηρίξει οικονομικά το GDF. 

Το ποσό που έχει μαζέψει είναι μικρό όμως η πρωτοβουλία έχει ηλικία μόλις λίγων ημερών. Επιπλέον, το δημιούργημα του εφοπλιστή που έλκει την καταγωγή του από τη Σαντορίνη, αποκτά συμβολική σημασία, δείχνοντας το δρόμο τόσο στους θεσμικούς παράγοντες όσο και σε όσους δεν εμπιστεύονται πλέον την ελληνική πολιτεία να φέρει εις πέρας κρίσιμες ενέργειες, όπως η δραστική ανακούφιση από τα δανειακά βάρη.

To GDF είναι ένας μη-κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός οργανισμός, μια πλατφόρμα που επιτρέπει σε φυσικά και νομικά πρόσωπα να συμβάλουν αποτελεσματικά στη μείωση του ελληνικού χρέους. Όπως αναφέρει το fund του Νομικού «το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι αντικείμενο αγοραπωλησίας στις διεθνείς αγορές, σε τιμές χαμηλότερες από ό, τι πραγματικά χρωστάμε. Αυτή τη στιγμή σε κάθε Έλληνα εργαζόμενο αντιστοιχεί εθνικό χρέος αξίας περίπου 24.800 ευρώ, ωστόσο αυτό το ποσό μπορεί να εξαγοραστεί με τρέχουσα τιμή περίπου 3.000 ευρώ».

Το GDF δέχεται έτσι δωρεές με σκοπό την αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές σε τιμές πολύ χαμηλότερες από το ποσό που οφείλεται από το ελληνικό κράτος. Το GDF στη συνέχεια βοηθά στη μείωση του χρέους μέσω της ακύρωσης των εν λόγω ομολόγων. Το GDF επιτρέπει επίσης τον κόσμο να ψηφίσει online και να επιλέξει προϊόντα να φέρουν το λογότυπο του GDF και να συνεισφέρουν το 50% της αξίας των κερδών τους για τη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους με τον ίδιο τρόπο.

Η διαφάνεια στην όλη διαδικασία είναι υπαρκτή και το GDF λειτουργεί σύμφωνα με τους νόμους της Πολιτείας των ΗΠΑ, Delaware. Υπόκειται στη νομοθεσία Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων των ΗΠΑ, που αποκλείουν πολιτική επιρροή. Δεν έχει εργαζόμενους, διοικείται από εθελοντές και ενδιαφερόμενους πατριώτες, ενώ τα έξοδα λειτουργίας του είναι αμελητέα.

Ο Πέτρος Νομικός είναι ο ιδρυτής και δημιουργός του μη κερδοσκοπικού αμερικανικού οργανισμού Greece Debt Free Inc., είναι επιχειρηματικό στέλεχος και κατάγεται από τη Σαντορίνη, είναι συν-δημιουργός της μπύρας Volkan και αντιπρόεδρος του Thera Foundation, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που είναι αφιερωμένος στην προώθηση της ελληνικής αρχαιολογίας, γεωλογίας και ιστορίας της τέχνης.

Με «βαρύ», λοιπόν, οικογενειακό όνομα ο Πέτρος Νομικός επαναφέρει στο προσκήνιο τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στην κρίση οι ευεργέτες, μικροί και μεγάλοι. Ανεξάρτητα από το εύρος που θα προσλάβει και την αποτελεσματικότητα που τελικά θα έχει το «πνευματικό παιδί» του Νομικού, το GDF, καθίσταται σαφές ότι λύσεις για την κρίση, έστω και επικουρικές για την ελληνική κρίση υπάρχουν και εκτός της, κατ΄ ευφημισμό αποκαλούμενης, «ορθόδοξης» πολιτικής σκέψης.

greecedebtfreecapital

This entry was posted in Ενδιαφέροντα and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s