Ο Σταυρός μας

Του Τάσου Θεοφιλογιαννάκου

Ο Σταυρός μας

Στην κορυφή της πυραμίδας των αξιών του μουσουλμανικού κόσμου είναι τα υλικά αγαθά, το χρήμα. Αυτό το μοντέλο έχει κατισχύσει και στις δυτικές κοινωνίες και το ύψιστο τέμενος του ισλαμισμού – της μουσουλμανικής αφοσίωσης στον υλικό πλούτο – έχει ήδη ανεπίγνωστα στηθεί επισκιάζοντας με το μέγεθός του και υπερκαλύπτοντας με τους ιμάμηδές του κάθε άλλη φωνή των τοπικών κοινωνιών.

Μοναδική μέριμνα πάντων, αδυσώπητη και αναπόδραστη ανάγκη, η κατανάλωση, η απαλλαγή από το βαρύτιμο φορτίο της ύπαρξης, το θανατερό γαργαλιστικό πέρασμα στην εκτόνωση.

Καθημερινό λαϊκό προσκύνημα συντελείται στους ναούς τύπου Μall, McDonald’s, KFC, αφασικός εθισμός και λίκνισμα στους ρυθμούς της σύχρονης ποπ μουσικής βιομηχανίας.

Τα παιδιά μας όμως πάσχουν από κατάθλιψη, μάρτυρες τερατογενέσεων, της δικής μας αδιαφορίας, του δικού μας βολέματος, της δικής μας νοσηρής πίεσης καρποί, μυημένα σε ανάγκες και επιθυμίες αγνώστου προελεύσεως, αγνοώντας την ταυτότητάς τους, θεωρώντας δικό τους ό,τι τυχαία – ως παθητικοί αποδέκτες – επιθυμούνε, ό, τι με προκλητικότητα και τέχνη τους σερβίρεται.

Έλεος! Βιώνουμε την άρνηση της ζωής, τον αργό μαρασμό, την αυτοχειρία εκείνων που εμείς – ανάξιοι βέβαια – γεννήσαμε με ελπίδες.

Στον αντίποδα ας αναζητήσουμε το σταυρό το ζωοπάροχο. Γιατί αυτός είναι η μόνη αληθινή, εσφραγισμένη κατάφαση της ζωής. Ας υπομείνουμε με εγκράτεια κάθε δίψα τους, κάθε παράπονό τους, διαπλατύνοντας την κατάφασή μας μέχρι το άπειρο, διαπλατύνοντας το νόημα της ύπαρξή μας μέχρι το άπειρο, μέχρι την ακτή του Προσώπου που θυσιάστηκε για εμάς, μέχρι το πέρασμα στην ανάσταση του αγκαλιάσματος άνευ ορίων και άνευ όρων.

Παιδιά μας, μας είστε πολύτιμα. Σας αγαπούμε και σας αποδεχόμαστε όπως και αν είστε, σε όποια φάση και αν βρίσκεσθε. Εμείς δε θέλουμε να σας ποδηγετήσουμε. Η Ζωή η δική σας, η δική σας ευτυχία, η δική σας χαρά είναι η ταπεινή και ασίγαστη ευχή της καρδιάς μας.

Αλεξάνδρεια, 21 Ιουλίου 2012

(Αρχή Ραμαζανίου)

neaproia

This entry was posted in Αντίλογοι and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s