Μηχανή ακρωτηριασμού κλεφτών χρησιμοποιούν οι Αρχές του Ιράν

Μία από τις αποτρόπαιες φωτογραφίες που μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο

Μία από τις αποτρόπαιες φωτογραφίες που μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο

Τεχεράνη, Ιράν

Συγκλίνουσες πληροφορίες αλλά και μια αναφορά του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων το Ιράν πιστοποιούν ότι οι Αρχές χρησιμοποιούν πλέον ένα μηχάνημα για τον ακρωτηριασμό των κλεφτών, σε εφαρμογή της Σαρίας, του ισλαμικού Ιερού Νόμου, όπως αυτός ερμηνεύεται από το θεκρατικό καθεστώς της χώρας.

Το ISNA μετέδωσε πρόσφατα φωτογραφίες με την ποινή που επιβλήθηκε δημόσια σε ένα άνδρα στην πόλη Σιράζ στα νοτιοδυτικά.

Εκεί φαίνεται ότι του κόβουν το δάχτυλο με ένα μηχάνημα σαν τροχό. Τα μάτια του είναι δεμένα ενώ καλυμμένα είναι και τα πρόσωπα των ανδρών που τον οδηγούν στην τιμωρία. Οι φωτογραφίες δεν τον δείχνουν να υποφέρει, πιθανόν όμως ήταν υπό την επήρεια ουσιών.

Ο άνδρας είχε καταδικαστεί για κλοπή και μοιχεία, και πέρα από τον ακρωτηριασμό, καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση και 99 χτυπήματα με μαστίγιο.

Το France24 αναφέρει ότι επικοινώνησε με παρατηρητήρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δήλωσαν ότι είχαν ακούσει για το μηχάνημα και οι πληροφορίες τους (καλύτερα θα λέγαμε οι φόβοι) επιβεβαιώθηκαν με την ανακοίνωση του ISNA.

Προσθέτει όμως το Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν υπάρχουν ανεξάρτητες μαρτυρίες για την επιβολή της ποινής, μόνο οι φωτογραφίες που διανεμήθηκαν επίσημα.

Η ανατριχιαστική εξέλιξη, επισημαίνουν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπίπτει χρονικά με τη σκλήρυνση της στάσης των Αρχών πριν από τις προεδρικές εκλογές του καλοκαιριού.

Η οργάνωση Iran Human Rights σημειώνει ότι οι ιρανικές Αρχές το τελευταίο καιρό καταφεύγουν όλο και περισσότερο στις δημόσιες επιβολές ποινών με σωματική τιμωρία. Ποινές αυτού του τύπου αυξάνονται όσο πλησιάζουν οι εκλογές, σημειώνει ακόμη.

Οι εκλογές είναι τον Ιούνιο και η στρατηγική με τη δημοσιοποίηση των εκτελέσεων αποσκοπεί στην καλλιέργεια κλίματος φόβου, επισημαίνεται.

in.gr

This entry was posted in Με ή χωρίς σχόλια and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s